Türkiye'nin yeni AB sınırı: Kaptan Andrevo

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yeni AB sınırı: Kaptan Andrevo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 09:01

Bulgaristan’ın Kaptan Andrevo sınır kapısının, 1 Ocak’ta Türkiye ile AB arasında yeni sınır kapısı olacağına dikkat çekiliyor. Yolsuzluk ve örgütlü suçlar olmak üzere, çeşitli alanlarda AB üyeliğine hazır olmadığı belirtilen Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla Birliğin bu alanlardaki sorunların artmasından endişe duyuluyor.

AB, yeniden genişliyor. Aslında 5’inci genişleme sürecinin bir parçası olan ancak hazır olmadıkları için diğer 10 aday ile birlikte Mayıs 2004’de resmen AB’ye giremeyen Bulgaristan ve Romanya, 1 Ocak itibariyle AB’ye katılacak.

Ancak Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğini destekleyenler, bu iki ülkenin, 1981 yılında AB’ye giren Yunanistan ve 2004 yılında üye olan Polonya kadar hazır olduklarını savunuyorlar. İki Balkan ülkesinin girişi ile AB’nin üye sayısı 27’ye, toplam nüfusuna ise 492.8 milyona yükselecek.

Bulgaristan ile AB’ye girmesi ile Türkiye’nin, AB ile ikinci bir sınırı olacak. Türkiye’nin AB ile ilk sınır, Yunanistan’ın 1981 yılında AB’ye girmesi ile oluştu.

Kamuoyunun, politikacıları ve uzmanlarının “büyük bir başarı” olarak nitelendirdikleri genişleme konusunda hevesini iyice kaybettiği AB’de Bulgaristan’ın katılımıyla Birliğin sınırının Türkiye’ye kadar uzamasının kaygı yarattığı ifade ediliyor. Kaygılar, özellikle yasa dışı göç ve örgütlü suç konularında yoğunlaşıyor.

Nitekim, Fransız Le Monde gazetesi, 2005 yılında Kaptan Andrevo sınır kapısından 5 milyon kişinin AB’ye giriş yaptığına dikkat çekerek bu sayının Bulgaristan’ın resmen AB’ye katılması ile 2007 yılında daha da artması beklendiğini belirtti.

Bulgaristan’ın kaçak girişlerini engellemek amacıyla sınırda güvenlik önlemleri artırdığını, yeni teknolojilerin getirildiğini ancak bu önlemlerin yetersiz kalmasından korkuluyor.

Kaptan Andrevo kapasından her gün 300-400 kamyonun geçtiğini, demiryolu hattının da bulunduğunu, iyi bir kontrol yapılması için yeterli zamanın olmadığı belirtiliyor.

TÜRKİYE’DE KALİTELİ SAHTE PASAPORT 7 BİN EURO

Le Monde gazetesine konuşan Kaptan Andrevo sınır kapısı sorumlusu Roumen Mitev de, Türk-Bulgar sınırı üzerinden AB’ye kaçak olarak sokulmak istenen kişilerin giderek artan bir biçimde sahte Avrupalı pasaportları taşıdıklarını belirterek “Türkiye’de, kaliteli sahte bir pasaport, 7 bin eurodan bulunabilir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!