Türkiye'nin kıymetini bilmedik

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin kıymetini bilmedik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:17

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Başbakan Ecevit'in ABD ziyaretine Amerikan medyasında yeterince yer verilmediğini söyledi ve ‘‘Amerika, Türkiye ile dostluk ilişkilerini sanki bir lütufmuş gibi görüyor’’ dedi.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, ülkesinin, Türkiye'yi gerektiği gibi takdir edemediğini ve değerini bilemediğini söyledi. Parris, Charlottesville'deki Virginia Ünüversitesi'nde yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin, 50'li yıllardan beri ABD'nin müttefiki olarak oynadığı rolün önemini vurguladı. Mark Parris, ‘‘Bu kadar süre, ABD'nin en yakın ve en iyi dostlarından biri olan Türkiye, aynı zamanda en az takdir ettiğimiz ülke de olmuştur’’ dedi.

Ankara'da, 1997-2000 yılları arasında görev yapan Mark Parris, ABD'nin terörizme karşı açtığı savaşta Türkiye'nin önemine de işaret etti. Parris, demokrasi tercihi yapan Müslüman ülkeler için Türkiye'nin ‘‘model’’ olduğunu ifade etti ve konumu itibarıyla gelecekteki askeri operasyonlar için önem taşıdığını belirtti.

Büyükelçi Parris, ‘‘Irak'ta ne yapılacaksa Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyulacak. Bush Yönetimi bunu biliyor ve anlıyor’’ diye konuştu. Mark Parris, bir yıldır yaşanan krize rağmen, Türkiye'nin büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu da kaydetti. Mark Parris, ABD ile Türkiye'nin çıkarlarının genelde ve çok büyük ölçüde örtüştüğünü söyledi.

Parris, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın 11 Eylül öncesinde bölgeye yaptığı gezide Türkiye'ye uğramadığını ve Başbakan Ecevit'in ABD ziyaretinin Amerikan medyasınca büyük oranda görmezlikten gelindiğini belirtti ve ‘‘Amerika, Türkiye ile dostluk ilişkilerini çoğu zaman sanki bir lütufmuş gibi görüyor’’ ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!