Türkiye'nin 'istikrar reytingi' yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin istikrar reytingi yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 08:38

Deutsche Bank Eurasia Group İstikrar Endeksi'ne göre Türkiye'nin ”istikrar reytingi” 2 puan artarak 62 puana yükseldi.

Haberin Devamı

Deutsche Bank Eurasia Group İstikrar Endeksi yayınlandı. 

21 Kasım'da yapılan seçimler sonrasında Ukrayna'nın reytinginin 3 puan gerilediği endekste, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri için tarih alacağı öngörüsüne binaen Türkiye'nin istikrar reytinginin ise 2 puan artarak yükseldiği kaydedildi.

17 Aralık AB Zirvesi öncesinde hazırlanan ancak bu tarihten sonra yayınlanan Deutsche Bank Eurasia Group Stabilty Index'ine (DESIX) göre, Türkiye'nin AB sürecinde kalması Türk siyasetinde istikrarı temin ederken, hükümetin ekonomik ve siyasi reformları devam ettirmesine de olanak sağlayacak.
  
IMF'NİN ROLÜ

AB üyelik müzakereleri tarihinin yanı sıra 14 Aralık'ta Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan 10 milyar dolarlık stand-by anlaşmasının da Türkiye'nin istikrar reytingine olumlu katkıda bulunduğu kaydedilirken, bu anlaşmanın IMF tarafından Şubat ayı başlarında onaylanacağına dikkat çekildi.
  
Endeksle birlikte yayınlanan bir analizde IMF ile görüşmelerde daha çok mali konsolidasyon ile ekonomiye yönelik sistemik riskleri azaltmak üzere yapısal reformlar üzerinde durulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Meclis'in görüşmeye devam ettiği 2005 bütçesinin ekonomik hedeflerinin ise IMF tarafından uygun bulunduğunun altı çizildi.
  
Meclis'in ceza hukukunu geliştirmek üzere bir seri hukuki reform gerçekleştirdiğine dikkat çekilen analizde, uluslararası bir sorun olarak da Türkiye ile Yunanistan'ın Ege'de uçuş ihlalleri konusunda birbirlerini suçlamaya devam ettiği, ancak buna rağmen Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın 2004 Ağustos'undan bu yana Ege'deki eğitim uçuşlarını yarıdan daha aza düşürdüğünü açıkladığı belirtildi.
  
ÜLKELERİN DURUMU

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ile Iraklı direnişçi gruplar arasındaki gerilimin bölgede sebep olduğu istikrarsızlığın Irak Kürtlerini petrol zengini Kerkük'ü ele geçirmeye iteceğine yönelik Türkiye'nin endişelerini artırdığına işaret edilirken, böyle bir durumun iç baskıların artarak Ankara'yı bölgeye askeri müdahaleye iteceği tahmininde bulunuldu.
  
DESIX'e göre incelenen ülkelerin istikrar reytingleri şöyle:

Haberin Devamı

Macaristan (75), Güney Kore (71), Polonya (71), Meksika (67), Bulgaristan (66), Brezilya (64), Tayland (63), Türkiye (62), Güney Afrika (61), Hindistan (60), Çin (59), Arjantin (58), Mısır (56), Rusya (56), Filipinler (55), Suudi Arabistan (53), Endonezya (52), Venezuela (52), Özbekistan (51), Cezayir (50), Pakistan (48), Kolombiya (48), Ukrayna (46), Nijerya (43).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!