Türkiye'nin başını ağrıtacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin başını ağrıtacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2009 00:00

KKTC’de yapılan kayıplarla ilgili kazıda bir kuyuda bulunan 5 Rum’a ait kemiklerin, 1974’te Rumlara esir düşen ünlü gazeteci Ergin Konuksever’in çektiği fotoğraflardaki Rum askerlere ait olduğu ortaya çıktı. Rum Yönetimi ve Yunanistan, Türk Silahlı Kuvvetleri arşivlerinin açılmasını istedi.

Haberin Devamı

‘Türkler, Rumları öldürdü’ suçlaması adayı karıştırdı

CUMHURBAŞKANI Mehmet Ali Talat’ın 2004’te Rum lider Tasos Papadopulos ve ardından iktidara gelen Dimitris Hristofyas ile adanın hem Türk hem de Rum tarafında devam eden kayıpların bulunması çalışmalarının siyasi malzeme yapılmaması anlaşması ihlal edildi. 2006 yılında KKTC’nin Serdarlı köyü yakınlarında yapılan kazıda çıkartılan 5 kişiye ait kemiklerin DNA testiyle esir alınmış 5 Rum askerine ait olduğu anlaşıldı. Bu kişilerin, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Rumlara esir düşen gazeteci Ergin Konuksever’in el konulan fotoğraflarında yer alan 5 Rum asker olduğu belirlendi.

Suçlama yarışı

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, Türkiye’yi suçlayarak, savaş esirlerinin öldürüldüğünü ve AİHM kararlarına uygun olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1974 arşivlerini açması gerektiğini söyledi. Rum Sözcü, konuyu Türkiye’nin AB sürecinde de gündeme getireceklerini belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Olay savaş suçudur, Türkiye açıklamak zorundadır” dedi.

Haberin Devamı

Rumlar borçlu çıkar

KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Dinime küfreden Müslüman olsa. Yavuz hırsız misali davranıyorlar. Yarın öbür gün bizler şehitlerimizi anma törenleri yapacağız. Taşkent, Muratağa,
Sandallar ve Atlılar’da çukurlara gömülmüş asker değil, kadınlar çocuklar yatıyor. “Bu hassas konu siyasallaştırılmasın anlaşmamızı” ihlal ediyorlar. Biz de kim kimi öldürdü hesabına girersek, Rumlar büyük ara borçlu çıkar” dedi.

O fotoğrafları ben çektim

RUMLARIN Türkiye’ye saldırmak için kullandığı fotoğraflar ise, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na Günaydın Gazetesi’ne çalışan ve Rumlara esir düşen ünlü savaş muhabiri Ergin Konuksever’e ait. Konuksever, Hürriyet’e fotoğrafların hikayesini şöyle anlattı: “Evet o fotoğrafları ben çektim. Yanımdaki Anka ajansına çalışan muhabir Adem Yavuz’la Rumlara esir düştük. Rumların elinde bu askerlerin gömülürken resimleri de var. Bu fotoğraflar 11 makara filmden sadece bir ikisidir. 5 yıl önce Rauf Denktaş çağırdı, Lefkoşa’daki Kayıp Şahıslar Komitesi’ne gidip ifade de verdim. Nasıl öldüklerini anlattım. Rumlar, beni omzumdan vurup yaraladı. Rumlar, hastane bahçesinde arkadaşım Adem Yavuzu da karnından vurup öldürdüler.”

Bilgi notu

Haberin Devamı

BM denetiminde yürütülen Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Türk Başkanı Gülden Pülümer ise, “Rumların 1500’e yakın kaybı, Türklerin de 500 yakın kaybını araştırıyoruz. Bugüne kadar 119 Rum ve 44 Türk’e ait kemiklerin kimliklerini tespit edip ailelerine teslim etti. Kimin kimi nasıl öldürdüğü konusunda verilen ifadeleri de gizli tutuyoruz. Konu siyasallaşmaması lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!