"Türkiye'nin adımlarını minmize etmeye çalışıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin adımlarını minmize etmeye çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2007 09:22

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, PKK ile mücadelede özel temsilci Emekli Orgeneral Joseph Ralston'ın, artık bu görevi sürdürmek istemediğini ancak ne zaman ihtiyaç duyulursa yardıma hazır olduğunu bildirdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rice ile birlikte seyahat eden basın mensuplarıyla Moskova'da düzenlenen yuvarlak masa toplantısının metnini açıkladı.

Bu metne göre Rice, Ralston'ın istifasının kabul edilip edilmediği yönündeki bir soruya karşılık, bu konuda yorum yapmak istemediğini, ancak Ralston'ın “özel temsilci görevini sürdürme arzusunda olmadığını” söyledi.

Rice, “ancak Ralston, her nerede ve ne zaman olursa yardım etmeye çalışacağını söyledi. Ralston, çok mükemmel birisi. Çok iyi hizmet verdi” dedi.

“Ralston'ın kalacağından umutlu musunuz?” sorusuna ise Rice, “Hayır, sanırım biz bundan böyle farklı bir ilişki içinde olacağız. Ancak ne zaman olursa yardım etmeyi önerdiğini biliyorum ve öyle de yapacaktır” dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen Ermeni tasarısının Genel Kurul'dan da geçmemesi için Amerikan yönetimi olarak çaba sarf etmeyi sürdüreceklerini belirten Rice, “Elbette Senato gündemine hiç getirilmemesini umuyoruz” dedi.

106 sayılı karar tasarısı, ABD kongresinin alt kanadı ABD Temsilciler Meclisi'nin yanı sıra, kongrenin üst kanadı Senato'ya da sunulmuş bulunuyor.

Rice, tasarıya Türk hükümetinin verebileceği olası tepkilere ilişkin bir soruyu yanıtlarken de “Türk hükümetinin atabileceği bazı somut adımları minimize etme üzerinde çalışıyoruz. Bunlar ortalıkta daha önce de konuşulan konular. Sizin de bildiğiniz gibi bölgedeki askerlerimizin hareketlerinin kısıtlanması veya buna benzer şeyler. Ancak bunları engelleyebileceğimizden umutluyum. Çünkü hem biz, hem de Türkiye, stratejik ilişkilerin önemini anlıyor” dedi.

PKK VE KOMŞU ÜLKELER TOPLANTISI

Türkiye'nin PKK'ya karşı Irak içine askeri operasyon düzenleme ihtimaliyle ilgili soruları yanıtlayan Rice, “itidal” tavsiyesinde bulunduğunu söyleyerek, “Kuzey Irak'ın istikrarının bozulmasının, kendi çıkarları için de tehlike yarattığını anlıyorlar” ifadesini kullandı.

Türkiye'de düzenlenecek Irak'a komşu ülkeler toplantısının, Ermeni tasarısından etkilenip etkilenmeyeceği sorusu üzerine Rice, “Bu toplantının yapılması planlanıyor. Hala da öyle olduğunu tahmin ediyorum. Türkiye ile birçok ortak çıkarımız var. Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Tabii açıkçası, tasarı oylaması onlar için can sıkıcıydı. Samimiyetle söylemek gerekirse bizim için de can sıkıcı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!