Türkiye'den Yunanistan'a 'NOTAM' jesti

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Yunanistana NOTAM jesti
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2015 07:58

Türkiye, yeni Yunan hükümetine ciddi bir jestte bulunarak, Atina’da büyük gürültü kopartılan Ege’deki askeri tatbikatlar ile ilgili seyir duyurusunu (A889/15 sayılı NOTAM) iptal etti.

Haberin Devamı

Yunan hükümetinin Pazar günü NATO, ICAO ve AB’de Türkiye aleyhinde protesto girişimlerinde bulunmasına neden olan seyir duyurusu dün A904/15 sayılı yeni bir NOTAM ile geri çekildi.

Yunan Hükümet Sözcüsü Gavril Sakelaridis, “NOTAM’ın geri çekilmesi, sonuç getiren diplomasinin sessizce, ancak plan ve kararlılıkla yapıldığını kanıtlıyor” derken; Türk Dışişleri'ne yakın kaynaklar bunu, “Ankara’nın Çipras hükümetine jesti" olarak yorumladı.

Türkiye’nin geri çektiği NOTAM’da, Ege’de 2 Mart-31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki askeri tatbikatlarda atış talim sahaları olarak belirlenen koordinatların, Limni adasının Aya İrini Burnu’nu da kapsamasına Atina’da büyük tepki gösterilmişti.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye geçen yıl Nisan ayında Yunanistan’a askeri tatbikatlar nedeniyle Ege’de geniş bölgelerin uzun süreler için (10-12 ay) seyir duyuruları ile bağlanmasından karşılıklı olarak kaçınılmasını önerdi. Yunanistan bu öneriye cevabını sürekli erteledi.

Haberin Devamı

ÇİPRAS HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise konuya ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

“Ege’de Yunanistan ve ülkemiz tarafından ilan edilen uzun süreli tehlikeli sahalar uzun süredir gündemde olan bir konudur. Bu sahaların karşılıklı olarak iptal edilmesi yönünde tarafımızdan geçtiğimiz yıl Yunan tarafına bir öneride bulunulmuştur. Ancak bugüne kadar Yunan tarafından önerimize karşı olumlu bir yanıt alınamamıştır. Bu soruna Türkiye ile Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler görüşmeleri çerçevesinde zamanlıca bir çözüm bulunmasını arzu etmekteyiz. Bu amaçla, sehven hatalı koordinatlarda ilan edilmiş olan son tehlikeli saha duyurumuz iptal edilmektedir ve bu aşamada belirli bir süre için tarafımızdan yeni bir tehlikeli saha ilan edilmesi cihetine gidilmeyecektir. Tabiatıyla, bu hususta mütekabiliyet ilkesine dayalı tutumumuz mahfuzdur.

Bu vesileyle, göreve yeni gelen Yunanistan hükümetine ülkelerimiz arasındaki mevcut sorunları, yapıcı bir anlayışla ve mevcut diplomatik diyalog kanallarından yararlanarak ele alma yolundaki çağrımızı yineliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!