Türkiye'den Haiti'ye 1 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden Haitiye 1 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2010 09:47

Türkiye, depremin yerle bir ettiği Karayipler ülkesi Haiti'ye 1 milyon dolar nakdi yardım göndermeyi kararlaştırdı. BM, ölü sayısının 200 bine çıkmasından endişe edilen Haiti için uluslararası topluma 562 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE HAİTİ'YE YARDIMA KOŞUYOR - WEB TV

MİNİK DEPREMZEDENİN MUCİZE KURTULUŞU

CESETLER YOLLARDA KALDI - FOTO GALERİ

HALK YARDIMLAR İÇİN BİRBİRİNE GİRDİ - FOTO GALERİ

KORKUNÇ DEPREMDEN KARELER -WEB TV

BU KEZ DEPREMDEN SONRA BİN YILIN GÜNEŞ TUTULMASI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ülkemiz 12 Ocak günü meydana gelen ve ağır can ve mal kaybına ile sonuçlanan deprem sonrasında dost Haiti halkına bu zor gününde yardımcı olmak üzere Haiti’ye 1 milyon ABD doları tutarında nakdi yardımda bulunmayı kararlaştırmıştır" denildi.

 

Türkiye'nin bu ülkeye ayrıca toplam ağırlığı 40 ton olan acil insani yardım malzemesi ve personelini 4 askeri uçakla Haiti Port-au-Prince Havaalanına naklettiği ifade edilirken, uçaklarda, 10 kişilik AKUT ekibi de yer aldığı belirtildi.

 

Haberin Devamı

Yapılan açıklamada, "Yardım malzemeleri Sağlık Bakanlığınca sağlanan seyyar hastane, tıbbi malzeme, ilaç ile 20 kişilik sağlık personeli ve Kızılay Genel Müdürlüğünce tedarik edilen toplam 20 ton ağırlığında çadır, battaniye, mutfak seti ve gıdadan oluşmaktadır" ifadesi kullanıldı.

 

BM'DEN YARDIM ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un siyasi işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, Haiti'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Leo Merores ile düzenlediği toplantıda, BM'nin 192 ülkesinden Haiti'ye yardım yapmalarını istedi.

 

Depremin 3 milyon insanı etkilediğini belirten Holmes, 562 milyon doların ilk 6 ay için istendiğini, gelecek haftalarda bu miktarın ihtiyaçlar belirlendikçe arttırılabileceğini ifade etti.

 

Holmes, 562 milyon doların ilk etapta gıda, sağlık, su, beslenme, hijyen, barınak gibi temel ihtiyaçlar için kullanılacağını kaydederek, BM'nin acil yardım fonunundan da Haiti'deki BM misyonuna bugüne kadar 25 milyon doların gönderildiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Öte yandan Ban'ın yarın deprem felaketinin yaşandığı Haiti'de olmasının beklendiği bildirildi.

ÖLÜ SAYISI 200 BİNE DAYANDI

Haiti İçişleri Bakanı, ülkede büyük bir yıkıma neden olan 7.0 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 200 bini bulabileceğini söyledi.

 

Bakan Paul Antoine Bien-Aime, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 50 bin ceset çıkardık. Her ne kadar tam sayının ne olduğunu hiçbir zaman bilemeyecek olsak da toplam ölü sayısının 100 bin ile 200 bin arasında olacağını sanıyoruz” dedi.       

 

Kamu güvenliğinden sorumlu Devlet Bakanı Aramic Louis de yaptığı açıklamada şu ana kadar 40 bin kadar cesedin toplu mezarlara gömüldüğünü belirtti.

 

Haberin Devamı

ZENGİN-FAKİR FARKI

Korkunç deprem, zengin ile fakir arasındaki farkı bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Ülkede sokaklar ölenlerin cesetleriyle dolarken, "zengin"lere ait naaşların tabutlar içinde diğer cesetlerin arasından morglara taşındığı görüldü. Binlerce ceset sokaklarda birikirken, böyle bir ayrımcılık yapılması fakir halkın isyan etmesine neden oldu.

 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, depremde 3 milyon kişinin yaralandığını bildirirken, BM, felaket sonrası ülkede 300 bin kişinin de evsiz kaldığını açıkladı.

 

Haitilierin en fazla gıda, temiz su ve ilaca ihtiyaç duyduğu bildirilirken, yardımların kendilerine ulaşmamasından yakınan halkın "bir tas çorba" için birbirini öldürdüğü iddia edildi.

Haberin Devamı

YARDIMLAR ULAŞTIRILAMIYOR
Yardım ulaştırma çabalarının altyapı hasarı ve yolların enkaz nedeniyle tıkalı olması nedeniyle sekteye uğramış durumda olduğu açıklandı. Başkent Port-au-Prince dışındaki kentlere yardım malzemesi ulaştırılmada büyük zorluk çekildiği kaydedildi.

Depremzedelerin büyük bölümü Cuma gecesini de gıda yardımı olmaksızın, açıkta geçirdi. ABD Başkanı Barack Obama kapsamlı yardım operasyonu sözü verirken, yardımların insanlara ulaşmasının zaman alacağı belirtildi. Kentin küçük havaalanının kapasitesini zorlayan bir trafik yaşandığı, bu trafiği yönlendirmek üzere hava trafiğinin kontrolünü Amerikalıların devraldığı bildirildi. Yakıt sıkıntısı nedeniyle uçakların alanda mahsur kaldıkları, limanın da gördüğü hasar nedeniyle kullanılması zor durumda olduğu bildirildi.

 

Haberin Devamı

YAĞMALAMA BAŞLADI
Dominik Cumhuriyeti’nden kurtarma ekiplerinin başındaki Delfin Antonio Rodriguez, en büyük sorunlarının güvenlik eksikliği olduğunu söyledi. Perşembe günü bir grubun bazı kamyonlarını kaçırmaya çalıştıklarını kaydeden yardım görevlisi, bu nedenle bazı bölgelerde çok zor çalışabildiklerini aktardı. BM Gıda Programı Port au-Prince’teki bazı depolarının yağmalandığını açıkladı; depolarda kalan stok miktarı da bilinmiyor.


ABD HAİTİLİ GÖÇMENLERİN SINIR DIŞI EDİLMESİNİ DURDURDU
Obama yönetimi Haiti’de yaşanan deprem felaketi üzerine ABD’de kaçak olarak bulunan Haitili göçmenlerin sınır dışı edilmelerini durdurma kararı aldı. ABD İç Güvenlık Bakanı Janet Napolitano ABD’ye yasa dışı yollardan gelmiş Haiti vatandaşlarının ülkede kalmalarına geçici olarak korunacağını ve sınır dışı işlemlerinin de geçici olarak durdurulacağını açıkladı. Napolitano söz konusu uygulamanın yalnızca Haiti’de depremin meydana geldiği Salı günü itibariyle ABD’de bulunan kaçak Haitilileri kapsayacağını daha sonra ABD’ye giriş yapanların bu koruma kapsamı dışında tutulacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!