Türkiye'den BM'nin Mavi Marmara raporuna ilk tepki

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden BMnin Mavi Marmara raporuna ilk tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 00:40

İsrail’in katılmayı reddettiği BM İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara baskınına yönelik incelemesini tamamladı. Rapora göre, baskında askerler kasıtlı olarak insan öldürdü ve Gazze’ye yardım götüren kişilere insanlık dışı muamelede bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM raporunun, sağlam delillere ve zemine dayanan, tamamen hukuki dil kullanan tarafsız bir rapor olduğunu ve raporu takdirle karşıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU: BM RAPORU SAĞLAM DELİLLERE DAYANIYOR

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara’ya baskın düzenleyen İsrail askerlerinin “taammüden adam öldürdüğünü” ve baskının adli kovuşturmaya tabi tutulması gerektiğini açıkladı.  

Cenevre merkezli konseyin görevlendirdiği 3 uzman İsrail’in uluslararası hukuku çiğnediği sonucuna vardı ve raporlarında şu ifadelere yer verdiler: “Baskın sırasında ve sonrasında 4’üncü Cenevre Konvansiyonu’nun 147’nci maddesini ihlal eden ve şu suçlar işlendi: Taammüden adam öldürme, işkence ya da insanlık dışı muamele, insanların sağlığına kasıtlı olarak ciddi zarar verme. Bu konuda adli kovuşturma yapılmasını destekleyen açık deliller var.”

Raporda ayrıca Gazze’de insani kriz yaşandığı ve bu yüzden de İsrail’in denizden uyguladığı ablukanın hukuk dışı olduğu belirtildi. Daha önce konseyle işbirliğini reddeden İsrail ise raporu “önyargılı, siyasi ve abartılı” buldu. BM’nin eski savaş suçları savcısı Desmond de Silva, Trinidadlı yargıç Karl T. Hudson-Phillips ve Malezyalı kadın hakları savunucusu Mary Shanthi Dairiam’ın hazırladığı rapor pazartesi günü konseye sunulacak.

Haberin Devamı

İSRAİL: RAPOR TARAFLI

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andy David, Konsey'in soruşturmadan önce de İsrail'i suçladığını hatırlatarak, "soruşturmadan sonra da İsrail'i kınamasının sürpriz olmadığını" söyledi.

Bakanlık açıklamasında, "İsrail'in, uluslararası hukuku dikkatle gözeten ve gerektiğinde kendisiyle ilgili soruşturma yapabilen demokratik ve yasalara uyan bir ülke" olduğu savunularak, İsrail'in her zaman bu şekilde hareket ettiği, Gazze'ye düzenlenen Kurşun Dökme operasyonundan sonra da soruşturmaların bu şekilde yürütüldüğü ifade edildi.

ARAP ASILLI İSRAİLLİ VEKİL RAPORU ÖVDÜ

İsrail’in Balad partisi vekili ve İsrail meclisi Knesset’in üyesi Haneen Zoabi, Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze Özgürlük Filosu’na İsrail komandoları tarafından yapılan baskını “uluslararası insan haklarının ihlali” olarak kabul etmesini övdü.

Baskın yaşandığı esnada filoda bulunan Arap asıllı Zoabi, kararın ardından baskında yer alan askerlerin yargılanmasını istedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise BM’nin kararına ateş püskürerek, “taraflı, siyasete bulanmış ve radikalci yaklaşım içermekle” eleştirdi.

Haberin Devamı

Zoabi, BM İnsan Hakları Konseyi’nin “profesyonellik ve adil yaklaşım” göstererek doğruları ortaya çıkarma çabasını övdü ve İsrail’in panelin sonuçlarını değerlendirerek Mavi Marmara’nın güvertesine çıkan askerleri yargılamasını istedi. Zoabi, “Kınama bildirileri yayımlamayı kesmeli ve baskının emrini verenlerle  baskını düzenleyen suçluları adalet karşısına çıkarmalıyız” dedi. İsrailli kadın vekil, “Kasıtlı ve küçük düşürücü iftiraların İsrail’i masum göstermeyeceğini” de sözlerine ekledi.

HAMAS'TAN İLK TEPKİ

Gazze'nin kontrolünü elinde tutan Hamas'ın sözcüsü Fevzi Barhum ise raporun, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin, sadece Filistin halkının değil, aynı zamanda Filistin halkına dayanışmasını göstermek için gelen masum insanların da haklarını ihlal ettiğini vurguladığını belirtti.

Haberin Devamı

Barhum, artık raporun uygulamaya konulması ve işgalci komutanların işledikleri suçlar için yargılanmalarını sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması gerektiğini ifade etti.

47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail'in 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskından sonra İsrail'i kınayan bir kararı kabul etmişti.

İsrail, Konsey'in oluşturduğu heyetle işbirliğini reddetmiş, bunun yerine Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer'ın başkanlık ettiği bir başka BM heyetiyle çalışmayı kabul etmişti. Kolombiya'nın eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin de bulunduğu heyet, henüz raporunu açıklamadı.

 

SALDIRI ANINDAN İLK KARELER           

İŞTE SALDIRI ANI / WEB TV 

Haberin Devamı

SALDIRIDAN ÖNCE GEMİNİN İÇİNDEN FOTOĞRAFLAR    

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!