Türkiye üzerinden Hizbullah'a silah gitti iddiası

Güncelleme Tarihi:

Türkiye üzerinden Hizbullaha silah gitti iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 13:03

Amerikan New York Sun gazetesi, İsrailli ve Amerikalı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Lübnan’da ateşkesin sağlanmasından önce İran’ın, Türkiye üzerinden Hizbullah’a kamyonla seyyar füze bataryası parçaları gönderdiğini iddia etti.

Amerika’da yayınlanan New York Sun gazetesinin Tel Aviv mahreçli haberinde, İsrail’in “bölgedeki en yakın müttefiki olan Türkiye” ile bir krizin eşiğinde olduğu ifade edildi. İsrailli bir yetkili tarafından “aksi iddia edilemeyecek kadar kesin” olarak nitelendirilen istihbarata göre, 14 Ağustos’ta Lübnan’da varılan ateşkes öncesinde Türkiye üzerinden Suriye’ye ve oradan da Lübnan’daki Hizbullah yetkililerine kamyonlarla “seyyar füze bataryası ve bu bataryalara ait parçaların” gönderildiği iddia edildi. Haberde, adları açıklanmayan bir Amerikalı ve bir başka İsrailli yetkilinin de olayı doğruladığı bildirildi.

Eli Lake imzalı haberde, Amerika’nın bu konuda Ankara ve Washington’da Türkiye nezdinde resmi girişimlerde bulunarak memnuniyetsizliğini dile getirdiği kaydedildi.

“TÜRKİYE İRAN SINIRINI DAHA AGRESİF İZLEYECEK”

Gazeteye konuşan Amerikalı diplomat, resmi girişimlerine karşın Bush yönetiminin, “Türkiye’nin İran ile olan sınırını daha agresif izleceği” yönünde tatmin olduğunu söyledi. Haberde, son dönemde indirilen İran uçakları da Türkiye’nin çabalarını arttırdığının göstergesi olarak vurgulandı.

Amerikalı diplomatın, “Kimse Türkiye üzerinden yapılan transferinden haberdar değildi. Savaş başlamadan önce ne biz ne de İsrailliler bilmiyordu. Bu Hizbullah’ın yeni güzergahlar bulma isteğinin bir parçası olabilir. İsrailliler bu konuyu Türklere yöneltti. Onlar da bu konuyu bilmediklerini ve bunu durdurmak için bizden yardım etmemizi istedi” dediği kaydedildi.

AMERİKALILAR TATMİN OLDU İSRAİL KAYGILI

Haberde Amerikalı diplomatın, transferden Türkiye’nin haberi olmadığına inandığını söylediği aktarıldı. Gazeteye konuşan diplomat, Ankara’nın bu geçişe kasıtlı olarak izin verdiğini düşünmenin yanlış olacağını ifade etti.

Ancak haberde, Amerikalı diplomatın bu sözlerine karşın bazı İsrailliler’in “Türkiye’nin bilgisi olduğu halde bu silah transferini engellemediği” ihtimaline karşın hala kaygılı olduğu dile getirildi. Haberde İsrailli bir yetkilinin “Bu karmaşık bir durum” dediği aktarıldı.

İsraillilerin kaygılı olduğu ifade edilen haberde, AKP’nin İslami kökenleri olduğu, Hamas Lideri Halid Meşal’ın Ankara’da kabul edildiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay Yasin El Kadı’yı savunduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!