Türkiye, Rusya, Suriye ve İran heyetlerinin katıldığı Astana görüşmeleri başladı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran heyetlerinin katıldığı Astana görüşmeleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 16:00

Suriye, Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin katıldığı "Suriye" konulu 21. Yüksek Düzeyli Toplantı, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.

Haberin Devamı

Kazakistan’da Astana formatındaki "Suriye" konulu 21. Yüksek Düzeyli Toplantı başladı. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın başkanlık ettiği toplantıda, Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İran’ı ise Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Kıdemli Danışmanı Ali Asgar Hacı temsil ediyor.

İki gün sürecek görüşmelerde Birleşmiş Milletler (BM), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Kızıl Haç örgütü temsilcileri de yer alıyor. Suriye yönetimini Dışişleri Bakan Yardımcısı Bassam Sabbagh’ın temsil ettiği toplantıda, muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyet tarafından temsil ediliyor.

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl haziranda yapılan Astana görüşmelerinin 20. tur toplantısından bu yana çok fazla sorunun biriktiğini belirterek, “Orta Doğu’daki gerilimin tırmanması, Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedi, Filistin-İsrail çatışmasının tırmanması, Yemen çevresindeki durum, İsrail-Lübnan sınırındaki çalkantılı durum gibi çok fazla konu var. Bu nedenle Suriye görüşmelerinin yapılmasının önemi artıyor” dedi.

Suriye konulu Astana toplantısının ikinci ve son gününde ana oturumun yapılması, garantör ülkelerin ortak bildiriyi kabul etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!