Türkiye Ä°srail'e askeri yaptırım için düÄŸmeye bastı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye İsraile askeri yaptırım için düğmeye bastı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 10:13

Türkiye, İsrail'le son dönemde yaşanan gerilimin ardından aldığı karar çerçevesinde dün askeri bir kargo uçağının hava sahasından geçmesine izin vermedi.

Haberin Devamı

 

İSRAİL BAŞBAKANI DA KOMİSYONDA İFADE VERECEK

 

İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesi dün, Ankara'nın, İsrail'den kalkan ve içinde 100'ün üzerinde asker bulunan uçağın Türk hava sahasını kullanmasına izin vermediğini bildirdi. Uçak, Polonya'da bulunan Nazi dönemi toplama kampı Auschwitz'e gidiyordu.

 

Bu haber, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından da doÄŸrulandı. ErdoÄŸan, daha önce Ä°srail uçaklarına Türk hava sahasının kapatılması yönünde bir karar alındığını anımsattı. Â

 

Haberin Devamı

Erdoğan, bir gazetecinin, "İsrail'in Türkiye'nin hava sahasını kullanma talebi ile ilgili biraz önce bir soruyu yanıtlarken 'yasağımız var demiştiniz' genel bir yasak mı söz konusu yoksa son olaylardan sonra İsrail'e karşı bir tavır mı var?" şeklindeki sorusuna, "Hayır bu olaylardan sonra olan bir şey bu açıklandı zaten" yanıtını verdi.

 

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yönelik Dökme Kurşun operasyonu nedeniyle hava sahasını İsrail askeri uçaklarına kapamıştı. Auschwitz'e giden uçağa uygulanan kısıtlama, bu kararın Mavi Marmara baskınından sonra ilk somut uygulamalarından biri olarak gösteriliyor.

 

İsrail'in Türkiye'nin hava sahasını kapamasının ardından geçiş güzergahı olarak Romanya ile temasta olduğu bildiriliyor.

 

YOLCU UÇAKLARINDA SORUN YOK

 

Yedioth Ahronoth, konuyla ilgili bugün yayımladığı haberinde ise İsrail Ulaştırma Bakanlığı'nın Türkiye'den hava sahasını kapadığı yönünde herhangi bir resmi uyarı gelmediği yönündeki açıklamasına yer verdi.

 

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yolcu uçaklarının Türk hava sahasını kullanmaya devam ettiği de belirtildi.

 

The Associated Press haber ajansına konuşan Türk hükümetinden bir yetkili ise İsrail askeri uçaklarına genel bir yasak olmadığını, değerlendirmenin vaka bazında yapıldığını belirtti.

 

HER ZAMANKÄ° GÃœZERGAH

 

Geçişine izin verilmeyen uçak, ordunun eski Personel Bölümü Başkanı ve kendisi de Nazi soykırımından kurtulan bir ailenin mensubu olan Tümgeneral Elazar Stern tarafından başlatılan bir proje çerçevesinde Auschwitz'e gidiyordu.

 

Polonya ve Almanya'ya uçuşların, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait çoğu Boeing 707 kargo uçaklarıyla yapıldığı ifade edilen haberde, sivil ve askeri uçakların Polonya'ya giderken Türkiye üzerinden uçtuğu, ancak bu kez alternatif bir rota kullanmaya mecbur kaldıkları belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!