Türkiye İran zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye İran zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sincan Gecesi'nin ardından diplomatik ilişkilerin müsteşar düzeyine düşürüldüğü İran ile ilişkiler New York'ta normalleşecek. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, BM'nin açılış toplantılarına katılmak üzere gideceği New York'da İran'ın ılımlı yeni Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile biraraya geleceği bildirildi. Görüşme sonucunda, Ankara ve Tahran'ın diplomatik ilişkileri yeniden büyükelçi düzeyine çıkartması bekleniyor.

Görüşme Ankara'nın Hatemi yönetimiyle bakan düzeyinde ilk resmi teması olması açısından da önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ay başında Hatemi'ye özel temsilcisi ile gönderdiği mesajda iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi çağrısında bulunmuş, bu çağrı Hatemi tarafından da olumlu karşılanmıştı.

Ankara ilişkilerin normalleşmesi için İran'ın Türkiye'nin içişlerine karışmamasını ve PKK'ya destek vermemesini şart koşuyor. İran'ın eski BM temsilcisi olan Harrazi'nin dün Tahran'da düzenlediği ilk basın toplantısında ‘‘Hiç bir ülkenin iç işlerine karışmayız’’sözleri Ankara'da olumlu karşılandı.

Cem, New York'ta büyük bir olasılıkla Suriyeli meslektaşı Şara ile de bir araya gelecek. Bu görüşme iki ülke arasında uzun süreden beri yapılan ilk resmi temas niteliğini taşıyacak. Bu görüşmede de güvenlik konularının yanısıra PKK konusunun ele alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Primokov ile biraraya gelmek için çalışıyor. Görüşme gerçekleştiği takdirde S-300 füzeleri, Boğazlar, bölge petrol ve doğalgazının nakli konusunda işbirliği konuları da gündeme gelecek.

Irak-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem

Bağdat'ı ziyaret eden Dışişleri Müsteşarı Onur Öymen, görüşmelerin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından başarılı geçtiğini açıkladı.

Öymen, ‘‘Türkiye'nin Bağdat Maslahatgüzarlığı'ndaki personel sayısını 17'ye çıkarılması ve Irak'ta hapis yatan Türk mahkumların Türkiye'ye nakledilmesi konusunda anlaştık’’ dedi. İki ülke ilişkilerini geliştirilmesi yolunda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir mesajını Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e ileten Onur Öymen, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'le de bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!