Türkiye Irak için devrede

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Irak için devrede
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2006 14:36

Irak'ta iç savaş ihtimali üzerine Başbakan Erdoğan'ın mektubunu götüren Türk heyeti, Bağdat'ta Talabani ve Caferi ile görüştü.

Haberin Devamı

Türkiye, Irak'taki son gelişmeleri yakından izlerken, Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol ve beraberindeki heyet dün başkent Bağdat'a giderek çeşitli temaslarda bulundu.

 

Çelikkol, dün Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan İbrahim Caferi ile ayrı ayrı birer saat görüştü.

 

Çelikkol görüşmede Caferi'ye, BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın iyi niyet dileklerini içeren bir mektup verdi.Â

 

Çelikkol'un, aralarında Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi Başkanı Abdülaziz El Hekim ve Sünni lider Tarık El Haşimi'nin de bulunduğu pek çok grubun lideriyle biraraya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

 

Çelikkol, görüşmelerde liderlere, Irak'ta geniş katılımlı bir hükümetin kurulması ve anayasal sürecin bir an önce tamamlanması gerektiği mesajını verdi.

 

Temaslarında Türkiye'nin Kerkük konusundaki görüşlerini de anlatan Çelikkol, bölgede son dönemde artan ÅŸiddet olaylarından duyulan endiÅŸeyi de dile getiriyor.Â

 

DIŞİŞLERİ ŞİDDET OLAYLARINI KINADI

 

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, Irak'ta geçen çarşamba günü Samarra'daki bir Şii türbesine düzenlenen saldırının ardından patlak veren Şii-Sünni gerginliğine ilişkin bir açıklama yaptı.

 

Açıklamada, saldırılar şiddetle kınanırken, ''teröre başvuranların hedefinin, Irak'ta mezhebi ve etnik bir çatışma başlatmak olduğu görülmektedir. Bu oyunu bozmanın en etkin yolu, insanlık dışı tahriklere kapılmama, misillemeden kaçınma ve ulusal uyumun pekiştirilmesidir'' denildi.

 

Çelikkol ve beraberindeki heyetin Bağdat'a kısa bir süre kalıp, Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!