Türkiye için tokalaştılar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye için tokalaştılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2002 02:04

Dün akşam Berlin yakınlarındaki bir şatoda düzenlenen Alman-Fransız zirvesine katılan Türk iş adamı Vural Öger Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'a sordu: ‘‘Türkiye'nin güneyindeki Kıbrıs AB üyesi olabiliyor da, Türkiye neden Avrupa'da sayılmıyor?’’ Chirac yanıtladı: ‘‘O bizim değil, Valery Giscard d'Estaing'in görüşüdür.’’

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder'in isteği üzerine dün akşam Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile yapılan zirveye katılan Türk turizmci Vural Öger, iki liderden Türkiye'nin AB üyeliği için destek istedi ve aradığı desteği buldu. Öger, hem Chirac hem de Schröder'in Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istediklerini söyledi.

Vural Öger görüşmenin bir yerinde ‘‘Türkiye'nin Avrupalı olmadığı’’ iddiasını ima ederek Chirac'a bir soru yöneltti. Avrupa Konvansiyonu'nun Fransız Başkanı Valery Giscard d'Estaing'in ‘‘Türkiye'nin AB üyeliği birliğin sonu olur. Türkiye'nin başkenti bile Avrupa'da değil’’ sözlerine atıf yapan Öger, ‘‘AB üyeliğine kabul etmek istediğiniz Kıbrıs Avrupalı oluyor da, Türkiye neden olamıyor. Kıbrıs, Türkiye'den daha güneyde değil mi?’’ diye sordu. Bunun üzerine Chirac şu yanıtı verdi: ‘‘O bizim değil, Giscard d'Estaing'in görüşüdür.’’

GÜZEL SÖZLER BİTSİN

Chirac'ın kendisine direkt bir şekilde, ‘‘Türk kamuoyu bizden ne bekliyor?’’ diye sorduğunu söyleyen Öger, ‘‘Türk halkının artık sadece güzel sözlere ihtiyacı yok. 39 yıldan beri tam üyelik için bekleyen Türk halkı daha somut adımlar atılmasını bekliyor ve Kopenhag'da bu konuda olumlu bir yaklaşım sergilenmesini umut ediyor’’ dedi.

Brandenburg Eyaleti'nin Berlin'e 70 km mesafedeki Storkow beldesinde eski bir şato olan Schloss Hotel Hubertushöhe'de gerçekleşen görüşmede Vural Öger, Türkiye'nin Avrupa'ya yapabileceği katkıları detaylı bir şekilde anlatırken, gelecekteki Avrupa'nın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacağını dile getirdi. Türkiye'nin aşırı İslam tehdidi ve tehlikesini önleyecek tek ülke olduğuna dikkati çeken Öger, Türkiye'nin AB'de yerini almasının uluslararası terörizme karşı mücadelede de başarılı sonuçlar alınmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Vural Öger, hem Schröder'in hem de Chirac'ın Türkiye'yi AB'de görmek istediğini altını çizerek, Kopenhag'da tarih için tarihin ötesinde olumlu bir sinyal verilmesinin beklediğini de sözlerine ekledi. Öger, iki liderin de bu yolun uzun olacağını, ama Türkiye'nin Avrupa kulvarında kalacağını ifade ettiklerini de vurguladı.

Schröder: Buraya Türk dolmaz mı

Öger: İtalyanlar gibi giderler

ALMANYA Başbakanı Schröder dünkü zirvede Vural Öger'e şu soruyu yöneltti: ‘‘Türkiye'yi alırsak buraya Türk dolmaz mı, büyük göç olmaz mı?’’ Vural Öger de şu yanıtı verdi: ‘‘1960-70'li yılları hatırlayın. O zaman da İtalyan ve İspanyollar vardı. Almanya bunlarla doluydu. Ama sonra AB içinde bu ülkeler gelişince hepsi de ülkesine döndü.’’

Kopenhag öncesi son durak

Chirac ve Schröder, Kopenhag zirvesinde hem Türkiye hem de birlik bütçesi konusunda ortak strateji belirlemek için buluşup anlaştılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!