Türkiye din özgürlüğünde “aman dikkat” grubunda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye din özgürlüğünde “aman dikkat” grubunda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 12:02

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu yıllık olağan raporunu açıkladı. 28 ülkenin incelendiği bu çalışmada Türkiye, “çok yakın takip edilmesi gereken ülkeler” arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Bu yılki raporun en kaygı verici yanlarından biri de 2009 raporuna göre, “özellikle kaygı yaratan ülkeler” listesine beş yeni ülkenin (Irak, Nijerya, Pakistan, Türkmenistan, Vietnam) eklenmiş olması.

Raporda, dini özgürlük ihlalleri açısından “özel kaygı uyandıran” ülkeler listesindeki yerini koruyan sekiz ülke ise şöyle sıralandı: Burma, Kuzey Kore, Eritre, İran, Çin, Suudi Arabistan, Sudan ve Özbekistan.

Nijerya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde durumun diğerlerine göre daha endişe verici olduğun altı çizilen raporun, Kongre’nin yetkilendirdiği bir kurum tarafından hazırlandığı için verdiği tavsiyelerin ABD hükümeti üzerinde bir bağlayıcılığı var.

Raporda adı geçen ülkeler din özgürlüğünün çok az olduğu ve hatta insanların dini inançlarından ötürü öldürülme tehlikesi yaşadığı yerler.

Haberin Devamı

Hükümet bu rapora dayanarak bu ülkelere yaptırımlar uygulayabilir. Ancak rapor aynı zamanda Suudi Arabistan ve Çin gibi ABD için stratejik öneme sahip ülkelerle ilgili yaptırımların ertelendiğini ya da göz ardı edildiğini gösteriyor.

Raporda, dini özgürlük ihlalleri konusunda izlenmesi gereken ülkeler kategorisinde ise Türkiye ile birlikte Afganistan, Belarus, Küba, Mısır, Hindistan, Endonezya, Laos, Rusya, Somali, Tacikistan ve Venezüella yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!