Türkiye de ister

Güncelleme Tarihi:

Türkiye de ister
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

Amerikan Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede "İran’ın engellenmemesi halinde Türkiye’nin de nükleer silah üretmek isteyeceği" iddia edildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi ise "nükleer faaliyetlerinin bütün bölge ve İslam ülkelerinin hizmetinde olacağını" söyledi.

İRAN’ın nükleer silah üretmesini engellemek için askeri mudahaleye değil, sert ekonomik yatırımlara başvurulması gerektiğini yazan Washington Post gazetesi, "İran’ın engellenmemesi halinde Türkiye’nin de nükleer silah üretebileceği inancına kapılacağını" iddia etti. Brookings Enstitüsü dış politika uzmanları Ivo Daalder ve Philip Gordon tarafından kaleme alınan makalede, Türkiye ile birlikte Mısır ve Suudi Arabistan’ın, hem İran’a karşı caydırıcı olabilmek için, hem de "İran’a izin veren dünyanın kendilerine de izin vereceği inancı ile aynı yola girmelerinin" önlenmesi için nükleer silah üretiminin engellenmesi gerektiği belirtildi.

İran’ın nükleer faaliyetlerini yeniden başlatma kararının ABD, Avrupa ve diğer ülkeler için "meydan okuma" anlamına geldiği belirtilen makalede şöyle denildi:

"Bir İran bombasının oluşturduğu tehlikeler bellidir. Başkaları - Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye - hem Tahran’ı caydırmak hem de İran’ın bomba yapmasına izin veren dünyanın herhalde kendilerine aynı şey yapmalarına izin vereceği şeklindeki temelsiz olmayan inacı ile aynı yola girebilir. Bu, 40 yıla yakın bir süre, İsveç, Güney Kore, Brezilya ve Ukrayna gibi çok farklı ülkeleri nükleer silahları elde etme maliyetinin yararlarından çok daha fazla olacağını ikna etmeye katkıda bulunan ve halen saklanmakta olan nükleer silahlarının çoğalmaması sistemine öldürücü bir darbe vurur."

KOMŞULARIMIZ KORKMASIN

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "nükleer faaliyetlerinin bütün bölge ve İslam ülkelerinin hizmetinde olacağını" söyledi. "İran’ın yönetim anlayışında nükleer silahın yeri olmadığını" söyleyen Asefi şöyle konuştu: "İran’ın nükleer silaha ihtiyacı da yoktur. Bizim nükleer faaliyetlerimiz barışçı amaçlı faaliyetlerdir. Bu faaliyetler, bütün bölge ve İslam ülkelerinin hizmetinde olacak. İran son 25 yıldan beri hiçbir ülke toprağına göz koymamış ve hep barıştan, komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmekten yana olmuştur. Komşu ülkelerin İran hakkında bir endişesi olmasın." Asefi, son günlerde bazı Batılı haber kaynaklarının Tahran yönetiminin ülkeye santrifüj soktuğunu iddia ettiklerini, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti.

PSİKOLOJİK SAVAŞ VAR

Asefi, İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın "İran’ın nükleer tehdidini önlemeye hazırlandıkları" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "bunların psikolojik savaş için söylendiğini" kaydetti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Onlar (İsrail) böyle bir hatanın ne kadar tahrip edici olacağını iyi biliyorlar. İsrail, İran’a askeri bir saldırı yapma potansiyeline sahip değil" dedi. Rusya’nın daha önce yaptığı önerinin incelenebileceğini ifade eden Asefi, Çin’in de Rusya gibi İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına katılmak için bir öneride bulunduğu yönündeki sorular üzerine, kendilerine şu ana kadar ulaşan bir öneri olmadığını kaydetti. Asefi, İran’ın Batı ülkelerindeki paralarını Güneydoğu Asya ülkelerine aktardığına ilişkin haberleri de yalanladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!