Türkiye, Brezilya, İran uranyum takasında yeni formülü ele alıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Brezilya, İran uranyum takasında yeni formülü ele alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2010 10:55

Uranyum takasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere İran'a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile Tahran'da bir araya geldi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede uranyum takasına ilişkin üç ülkenin ortak bir formülü ele aldıkları belirtildi.

Olumlu bir havada geçtiği ifade edilen görüşmenin asıl amacının, İran'ın nükleer enerji programı konusunda ortaya çıkan sorunların barışçıl biçimde ele alınarak bir çözüme kavuşturulması olduğu ifade edildi.

Bakanlar arasındaki görüşmenin ardından üç ülke teknik heyetlerinin müzakerelere devam ettiği kaydedildi.

Davutoğlu, Mutteki ve Amorim'in ilerleyen saatlerde tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

İran ile Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden bir sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi kendi imkanlarıyla uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işlemini başlatmış, Batılı ülkeler ise yeni yaptırımlar konusunu ele almıştı.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeleri Türkiye ve Brezilya, yeni yaptırımlara karşı çıkıyor ve sorunu barışçıl ve diplomatik yollarla çözmeye çalışıyor.

REUTERS: Görüşmeler son sanş olabilir

Reuters haber ajansı, Pazar günü Ahmedinecad ve Lula arasında başlayan görüşmelerin Batı ile İran arasındaki nükleer tartışmaların çözümlenebilmesi için son çare olarak görüldüğünü belirtti.

 

Lula, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İran'ı Birleşmiş Milletlerle (BM) tıkanan zenginleştirilmiş uranyum takası görüşmelerinin devam ettirilmesi için ikna etmeye çalışıyor. Geçtiğim Ekim ayında BM Tahran'daki araştırma reaktörü için İran'dan 1,200 kilogram düşük zenginleştirilmiş uranyumunu Rusya ve Fransa'ya göndermesini ve nükleer yakıt olarak geri alması teklifini götürmüştü. Ancak İran bu tür bir takasın sadece kendi topraklarında olabileceğini belirtmişti.

 

BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeleri Brezilya ve Türkiye, bu konuda bir çözüm sağlamak için arabuluculuk görevine soyunurken, İran Türkiye'nin görüşmelerin bir parçası olduğunu ve arabuluculuk çabalarını olumlu karşıladığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!