Türkiye bizi anlamalı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bizi anlamalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2007 00:00

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün davetiyle gittiği Ankara’daki temaslarını tamamlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, dün de beraberindeki iş adamları heyetiyle birlikte Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Sırp İş Konseyi’nin İstanbul’da düzenlediği toplantıya katıldı. Tadiç, Türkiye temaslarının yanısıra, Kosova’nın bağımsızlığı meselesini de Hürriyet’e anlattı.

Kosova konusunda 10 Aralık’ta hayati bir viraj alınacak. Gül ve Erdoğan ile görüşmenizde bu konuda destek mi istediniz?

Ziyaretim, Gül ve Erdoğan ile önceki temaslarımızın bir devamı niteliğinde. Birbirimizin vizyonunu paylaşıyoruz. AB yolunda stratejik hedeflerimiz ortak. Ankara temaslarımda siyaset ve güvenlik konusunu, bölgedeki mevcut durum ve zorlukları konuştuk. Kosova’nın tek taraflı bir karar vermesi noktasındaki endişelerimin Ankara tarafından da dikkate alınacağını umuyorum. Türkiye’nin bu konuda tutarlı davranmasını bekliyoruz. Aramızdaki iklim artık çok daha güzel. Türk yatırımcılar için de ülkemizde daha iyi koşullar yarattık.

Kosovalı Arnavutların bağımsızlık taleplerine karşın siz geniş bir özerklik önerdiniz. Bugün müzakereler tıkandı, peki yarını nasıl görüyorsunuz?

Bizim Kosova’da tam egemenlik gibi bir amacımız yok. Zaten ben de ademi merkeziyetçilikten yanayım. Özerklik verelim, ama bağımsızlık olmaz diyorum. Önerdiğimiz özerklik de, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir topluma tanınmış değil. Dış politika gibi yetki ve sorumluluğu paylaşacağımız belirli alanlar dışında tam bir yerinden yönetim teklif ediyoruz. Dünya başkentlerinde büyükelçilik değil, büro açsınlar; kendi orduları değil, jandarmaları olsun. BM veya OECD gibileri dışında uluslararası örgütlere de üye olsunlar.

Kosova bağımsızlığını ilan ederse tepkiniz nasıl olur?

Özerklik teklifimizi dikkate alacaklarını umuyorum. Biz müzakerelere sonuna kadar devam etmeye kararlıyız. Tek taraflı bir harekete karşı bile savaşacak değiliz, diplomatik ve yasal yollardan tüm gücümüzle tepki veririz. Ama böyle bir hareket, bizi barışa götürmez. Bu, siyasi durumu çok hassas olan Kosova için de, AB için de iyi olmaz. Bütün bölge ülkeleri, mesela Türkiye’nin hemen hemen tüm komşuları zora düşer. Gürcistan’dan Azerbaycan’a, Moldova’dan Romanya’ya, hatta Slovakya’ya kadar benzer talepler meşru bir zemin kazanır. Kosova’nın bağımsızlığı, tam bir kaosa neden olur. Bölge ülkelerindeki siyasetçilerin çoğu, durumun ciddiyetini henüz kavramadı.

Karadağ’ın bağımsızlığını desteklediniz, peki Kosova’ya neden karşı çıkıyorsunuz?

Kosova, Yugoslavya içinde hiçbir zaman ayrı bir cumhuriyet olmadı. Bu açıdan Karadağ’dan çok farklı. Ayrıca Sırbistan’ın kimliğinin ve kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası. Örneğin tarihi kiliselerimizin büyük bölümü bu bölgede.

Son dönemde Kosova meselesi nedeniyle Rusya ile yakınlaştınız, ama aslında bir AB ve Batılılaşma destekçisisiniz. Türkiye’nin üyeliğine bakışınız nasıl?

Rusya ile ilişkilerimiz, AB sürecinde bir çelişki değil, zira Moskova da AB üyeliğimizi destekliyor. Kaldı ki, biz egemen bir ülkeyiz. Gerçekçi bir tahmin yapmak gerekirse, 2013-2015 arasında AB üyesi olmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin üyeliğine de desteğimiz tam. Kim bilir, belki de aynı anda üye oluruz.

Kezman ile tanıştık

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Fenerbahçe’nin Sırp golcüsü Mateja Kezman ile İstanbul’da verilen resepsiyonda tanıştıklarını söyledi. Sporla

yakından ilgilendiğini belirten Tadiç, "Kezman sakatlığını atlatmış. Eskisinden daha iyi olacaktır" dedi.

Hırvat ve Boşnaklar özür dilemedi

Srebrenitsa Soykırımı’nın 10. yıldönümü vesilesiyle bu şehre yaptığınız ziyarette, -Bosnalı Müslümanların adını vermeden de olsa- herkesten özür dilemiştiniz. Bugün Bosnalı Müslümanlara bakışınız nasıl?


"Birbirimizden özür dilemeliyiz, bunu ilk yapan ben olacağım" diyerek özür dilemiştim, ama Hırvatlardan ve Bosnalılardan benzer bir özür gelmedi. Siyasi durumu son derece hassas olan Bosna Hersek’in istikrarına ve toprak bütünlüğüne saygılıyız. Bosna’daki üç etnik partiden (Boşnak, Sırp, Hırvat) hepsinin kabul ettiği şey, bizim için de kabul edilebilirdir.

Bağımsız Kosova kaos yaratır
/images/100/0x0/55eaf4a8f018fbb8f8a188cc


Kosova’nın bağımsızlık ilan etmeye hazırlandığı 10 Aralık öncesinde Ankara’ya gelen Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç, Kosova konusunda Türkiye’nin desteğini istedi. Gül ve Erdoğan ile görüşmesinden sonra Hürriyet’e konuşan Tadiç, "İki ülke arasında iklim artık çok daha güzel. Türkiye’nin endişelerimizi anlayacağını umuyorum" dedi.

"Kosova bağımsızlığını ilan ederse Türkiye’nin hemen hemen tüm komşuları zora düşer. Gürcistan’dan Azerbaycan’a, Moldova’dan Romanya’ya, hatta Slovakya’ya kadar benzer talepler meşru bir zemin kazanır. Kosova’nın bağımsızlığı, tam bir kaosa neden olur. Siyasetçilerin çoğu, durumun ciddiyetini kavramadı."

Kosova sorunu nedir

Bağımsızlık düğümü 10 Aralık’ta çözülüyor

ABD, AB ve Rusya’nın oluşturduğu Troyka’nın, Kosova’nın geleceğiyle ilgili yeni inisiyatif çalışması 10 Aralık’ta BM’ye rapor edilecek. D tarihpte Kosova’nın bağımsızlık ilan etmesi mevcut.

Dönüm noktasındaki Kosova meselesinin geçmişi şöyle:

Sırp ordusunun 1999’da Kosova’daki ayrılıkçı Arnavutlara yönelik katliamları üzerine NATO devreye girmiş ve operasyon sonrasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 no.lu kararı gelmişti.

BM yönetimine giren bölgede Sırbistan’ın egemenliği tanınsa da, Sırp hükümetinin fiili bir denetimi yok. Kosova’nın nihai statüsünü belirlemek üzere BM nezdinde 2006’da başlayan uluslararası müzakereler uzun süre dolapta kalan sorunu çözemeden tıkandı.

BM Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, geçen şubatta bir karar tasarısı hazırlayıp "kontrollü bağımsızlık" önerdi. ABD, İngiltere ve AB tarafından desteklenen tasarı, Sırbistan’ın endişelerini gerekçe gösteren Rusya’nın desteğini alamayınca ölü doğdu.

Yüzde 92’sini Arnavut nüfusun oluşturduğu ve yüzde 90’ından fazlası Müslüman olan Kosova’da 17 Kasım’daki seçimlerden bağımsızlık yanlıları galip çıktı. Yüzde 35 oyla iktidara gelen Kosova Kurtuluş Ordusu eski lideri Haşim Taçi’nin en önemli seçim vaadi bağımsızlıktı.

Ağustos ayından itibaren ABD, AB ve Rusya’nın oluşturduğu Troyka, hem Belgrad hem de Priştine’nin desteğini alabilecek yeni bir inisiyatif başlattı. Temas Grubu, 10 Aralık’ta Troyka’nın çalışmalarını BM Genel Sekreterliği’ne rapor edecek. Rusya’nın muhalefeti sürse de, ABD, İngiltere ve Fransa’nın, bu tarihten sonra Kosova’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi durumunda bunu resmen tanıyacağı sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!