Türk’ün Facebook cinayeti ABD’de yasa çıkarttırdı

Güncelleme Tarihi:

Türk’ün Facebook cinayeti ABD’de yasa çıkarttırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

ABD’de, geçen ocak ayında Facebook’ta “İlişkim yok” yazdığı için Şengül Vatansever’i iki çocuklarının gözü önünde öldürüp intihar eden Selami Özdemir olayı, ABD’de yeni yasa çıkarılmasını sağladı.

Dehşet gecesinin ses kayıtları medyada yayınlanırken, yeni yasa ile aile içi şiddet uygulayanlar GPS ile takip edilecek.

- “YARDIM edin, babam anneme vurdu”.
- “Üzgünüm, İngilizcem çok iyi değil. Eşim ‘bom bom’ diye kapıyı vuruyor. Anlıyorsunuz değil mi”.
- “Yardım edin, kocam çok öfkeli. Kapıda”.

Silah sesleri, çığlıklar ve ağlayan bebek sesleri.

İşte bunlar, 19 Ocak Cumartesi günü ABD’nin Connecticut eyaletinin West Haven kentinde, kıskançlık krizine giren Selami Özdemir’in iki çocuğuyla birlikte Şengül Vatansever’e yaşattığı dehşet gecesinden ‘911 acil servisi’nin kayıtlarına düşen sesler. Amerikan kamuoyunun “Facebook cinayeti” olarak bildiği olayın yaşandığı gecenin 6 dakikalık “911 polis acil yardım” ses kayıtları, savcılık kararıyla medyada yayınlandı.
/images/100/0x0/55eb10abf018fbb8f8a8c529


Şengül Vatansever ve çocuklarının bozuk İngilizcesi ile polisten çaresizce yardım isteyişi, silah ve çığlık sesleri dinleyenlerin kanını dondururken, şikayet edildiği halde Özdemir’in serbestçe dolaşmasına izin veren Amerikan polisinin ihmalini de gözler önüne serdi.

24 saat aktif sığınak

Olayı soruşturan eyalet savcısı raporunda polisin ihmalleri ve alınacak önlemler sıralanınca, Connecticut valisi M. Jodi Rell, bu konuda yeni bir yasa imzaladı. Yasa, bundan böyle aile içi şiddet uygulayanların polis tarafından GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) ile takip edilmelerini öngörüyor. Yeni yasa ile ayrıca aile içi şiddet ile mücadele için yeni bir fon oluşturuldu. Böylece şiddet mağdurları ile ilgilenmek için daha fazla kişi işe alınacak ve 24 saat aktif sığınaklar oluşturulacak.

Göz göre göre cinayet

ŞENGÜL Vatansever, geçen 19 Ocak’ta Selami Özdemir tarafından öldürülmeden önce polisi arayıp yardım istemiş, ancak önce gözaltına alınan Selami Özdemir daha sonra arkadaşlarının ödediği 25 bin dolar kefaletle kurtulmuştu.

Mahkemenin Vatansever’den uzak durması ve eve yaklaşmaması konusunda karar vermesine rağmen Özdemir yine eve gelmiş, polisin uzaklaşınca biri 7 aylık, diğeri 6 yaşında iki çocuğunun gözleri önünde Şengül Vatansever’i tabancayla öldürüp intihar etmişti.

Olayın ardından koruma altına alınan iki çocuk ise, henüz Türk vatandaşlığına sahip olmadıkları için, çiftin Türkiye’deki akrabalarına teslim edilmedi. Şengül Vatansever ve Selami Özdemir’in cenazeleri, Giresun’da birlikte kılınan cenaze namazından sonra aynı mezarlıkta yan yana defnedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!