Türk gence Obama’dan bilim ödülü

Güncelleme Tarihi:

Türk gence Obama’dan bilim ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2013 09:43

Beyaz Saray’ın “Seçkin Genç Bilim İnsanı” nişanı verdiği isimlerin arasına bu sene bir Türk fizikçi de girdi. Önümüzdeki ay ödülünü Obama’nın elinden alacak olan, Berkeley Üniversitesi’nin genç dâhilerinden Ahmet Yıldız, Hürriyet’e “Bu ödül, Türkiye’deki genç araştırmalar için de bir teşvik olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’ın Amerika genelinde genç öğretim üyelerini teşvik etmek için belirlediği “Seçkin Genç Bilim İnsanları” listesine bu sene bir Türk de dahil oldu. ABD’nin en iyi okullarından California’daki Berkeley Üniversitesi’nde fizik ve moleküler hücre biyolojisi alanında çalışan, kendi adıyla açılan ve 10 kişinin görev yaptığı laboratuvarında araştırmalar yürüten 34 yaşındaki Ahmet Yıldız, Beyaz Saray tarafından geleceğin bilim insanları olarak gösterilen 102 kişiden biri oldu.

Türk gence Obama’dan bilim ödülü

Kariyerlerinin başındaki genç bilim insanları ve mühendislere ABD’de verilen en üst düzey liyakat olarak bilinen “Başkanlık Erken Dönem Kariyer Ödülü”, araştırmacılara önümüzeki ay Washington’da yapılacak bir törenle takdim edilecek. Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Obama da “Kariyerlerinin başındaki bilim insanları ve mühendislerin etkileyici başarıları, ileride daha büyük başarılara kavuşacaklarının da umut veren bir göstergesi” derken, Beyaz Saray bildirisinde 1996’da Clinton tarafından başlatılan ödülün Obama yönetiminin en büyük önceliklerinden biri olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

'PAZAR GÜNÜ ARADILAR'
Hürriyet’e konuşan Yıldız, “Başkan tarafından verilen bu ödül benim için çok önemli. Bir Türkiye vatandaşı olarak da ayrıca gurur verici. Bu ödül, Türkiye’deki genç araştırmalar için de bir teşvik olacaktır. Benim çalışmalarıma da cesaret verecektir” diyerek ödülün kendisini için önemine işaret etti. Ödülü kazandığını pazar günü aldığı telefonla öğrendiğini belirten Yıldız, seçilmesinin ise geçmişteki çalışmaları nedeniyle bilim kuruluşları tarafından Beyaz Saray’a aday gösterilmesi sonrası olduğunu anlattı.

YAŞLILIK VE KANSER TEDAVİLERİNE YARDIMCI OLABİLİR
Boğaziçi Üniversitesi fizik bölümünden 2001’de mezun olduktan sonra Illinois at Urbana-Champaign Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Yıldız, iki yıldır çalışmalarını Berkeley’de devam ettiriyor. Işık mikroskobunu kullanarak hücre içerisindeki proteinleri bir nanometre (metrenin milyarda biri) çözünürlükte takip eden bir metot geliştiren Yıldız, hem bu hem de başka teknikleri kullanarak hücre içerisinde kargo (örneğin yağ kürecikleri, organeller) taşımacılığı ve DNA sentezleme gibi işlemleri olan biyomakinelerin mekanizması üzerine çalışıyor. Bunların nasıl işlediğini çözmeye çabalıyor. Örneğin telomeraz enzimiyle koromozomları uzatıyor ve hücreleri ölümsüzleştiriyor ve bu çalışmaların ileride yaşlılık ve kanser tedavilerine yardımcı olacağı düşünülüyor. Yıldız, tüm araştırmalarını yedi doktora öğrencisi ve üç doktora sonrası öğrencinin bulunduğu, Berkeley Üniversitesi’nde kendi adıyla anılan Yıldız Laboratuvarı’nda yürütüyor.

Haberin Devamı

Yıldız, motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü göstererek 2003 yılında da dünyanın en önemli bilim dergilerinden Science'a kapak olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!