Türk gemisini İtalyan askeri kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Türk gemisini İtalyan askeri kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2023 07:00

Avrupa’ya ulaşma hayali kuran Ortadoğu ülkelerinden 15 kişi gizlice Türk kargo gemisine bindi. İtalya açıklarında fark edilince ‘yolculukları yarım kalacak korkusuyla’ gemiyi kaçırmaya çalıştı. İtalyan komandolar gemiye indirme yaparak kaçakları kontrol altına aldı.

Haberin Devamı

Yalova’dan Fransa’nın Sete limanına seyretmekte olan Türk Ro-Ro gemisinin mürettebatı, İtalya açıklarındayken büyük bir şok yaşadı. Rutin seyahat sırasında gemi kaptanı makine dairesinde elinde bıçak olan iki kaçak yolcuyu fark etti. Panikleyen ve sayılarının 15 olduğu anlaşılan kaçaklar, geminin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. 22 Türk mürettebat, kendilerini güvenli alanlara kitleyerek korunmaya çalıştı. Durumu derhal Türk yetkililere bildiren kaptan, imdat sinyali göndererek en yakındaki İtalyan Sahil Güvenliğini de alarma geçirdi. Ayrıca gemiyi Napoli limanına doğru yönlendirdi.

HELİKOPTERLER HAVALANDI

Yardım sinyali alan İtalyan San Marco Deniz Tugayı’na bağlı askerler vakit kaybetmeden harekete geçti. İki donanma helikopteri ile Napoli’nin 140 km açığındaki gemiye ulaşıldı. İşte bu noktada 200 metre uzunluğundaki, 20 metre genişliğindeki “Galata Seaways” gemisinde filmleri aratmayacak bir kovalamaca başladı. Helikopterden halatla güverteye inen askerler, kamyonların altına ve TIR’ların üstlerine çıkarak gizlenmeye çalışan kaçakları aramaya koyuldu.

Haberin Devamı

BÜYÜK KOVALAMACA

İtalyan askeri “korsanların” yerini geminin güvenlik kameralarını inceleyerek tek tek tespit etti. Kovalamaca birkaç saat sürerken, geminin güvene alındığını İtalyan Savunma Bakanı Guido Crosetto duyurdu. Sahil Güvenliğe ait iki gemi ile mali suçlar ve kaçakçılıkla mücadele teşkilatından bir botun da katıldığı operasyonun “mümkün olan en iyi şekilde” bittiğini söyleyen Crosetto, bazı kaçakların helikopterin sesini duyduklarında denize atlayarak kurtulmayı çalıştıklarını, ancak bu kişilerin de sudan çıkarılarak tutuklandığını aktardı.

KORSANLIKLA SUÇLANACAKLAR MI

Olaya karışan korsanların 2’sinin kadın, 13’ünün erkek olduğu belirtildi. İlk ifadelerinde Suriye, Afgan ve Irak uyruklu olduklarını beyan eden kaçaklardan hamile bir kadın ve hipotermi geçiren bir erkek dahil 4 kişi derhal hastaneye sevk edildi. İtalyan basınının aktardığına göre kaçaklar, varlıkları fark edilince “ülkelerine geri gönderilmekten korktukları için” gemiyi ele geçirerek Avrupa’ya ulaşmayı denediklerini anlattı. İltica başvurularının durumuna ilerleyen günlerde karar verilecek zanlılar “korsanlık” suçlamasıyla da karşı karşıya.

Haberin Devamı

GEMİYE HENÜZ İZİN ÇIKMADI

“Mürettebatı rehin almaya çalıştığı” belirtilen kaçaklar üzerinden çıkan 2 bıçak ve bir delici aletin bir suçlamaya zemin oluşturacağı yorumları yapıldı. Halihazırda iki kadın göçmen hastanede, 13 erkek mülteci kabul merkezinde bekletiliyor. Dosya şimdi Napoli savcısı Enrica Parascandolo’nun elinde. Türk mürettebat ve geminin de henüz İtalya’dan ayrılmasına izin verilmedi. Fransa’ya yola devam etme iznini savcı verecek. Türk Denizcilik Genel Müdürlüğü açıklamasına göre bu onay için “idari işlemlerin tamamlanması” bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!