Türk’e, Rumlardan 500 bin Euro

Güncelleme Tarihi:

Türk’e, Rumlardan 500 bin Euro
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:00

KKTC’de Rumlara karşı İngiltere’de kaybedilen Orams davasının yankıları devam ederken, bu defa İngiltere’de yaşayan Nezire Sofi (82) adlı bir Kıbrıslı Türk kadın, AİHM’e başvurarak Rumlar’dan 500 bin Euro kazandı.

Haberin Devamı

Nezire Sofi’nin avukatı Prof. Zaim Necatigil, Rum kesiminde Larnaka’da iki evi ve arazisi bulunan müvekkili adına davayı 2004’te açtığını ve Rumların duruÅŸma aÅŸamasına gelmeden uzlaÅŸma isteyerek tazminatı ödemeyi kabul ettiklerini söyledi.  Rumların AÄ°HM’de açtığı mülkiyet davalarında Türkiye’yi de savunan Necatigil, müvekkilinin Rumlar’dan tazminat alan ilk kiÅŸi olduÄŸunu belirtti. Â

Kıbrıslı Rumlar dedektif tutuyor

İNGİLİZ İstinaf Mahkemesi’nin, KKTC’de mülk sahibi olan Orams çiftini haksız bulup 1974’ten önce kuzeyde mal sahibi olan Rum’a tazminat ödemelerine hükmetmesinin ardından Güney Kıbrıs’ta dava seferberliği başladı. Rum basınına göre Kıbrıslı Rumlar, sahip olduları eski taşınmazların kimliklerini öğrenip dava açabilmek amacıyla özel dedektifler tutuyor veya tanıdıkları Kıbrıslı Türkler’den yardım istiyor.
Olmayan eve giriş yasağı
Kıbrıs Rum mahkemesi ise Gazimagosa kentinde 2 yıl önce faaliyet gösteren Hurma Restoran’ın kiracısı Hüseyin Çağıner’i yargılayarak 1974 öncesinde Rum mülkü olan eve girmesini yasakladı. Mülke giriş yasağı getirilmesine rağmen, bir yıldır dava konusu olan arazide herhangi bir mülk bulunmuyor. Rum davacının aylık 10 bin Euro kira istediği ve Çağıner’e giriş yasağı getirdiği arazi üzerindeki ev bir yıl önce satılmış ve yeni sahibi de binayı yıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!