Tunus'un yeni Dışişleri Bakanı ilk ziyaretini yaptı

Güncelleme Tarihi:

Tunusun yeni Dışişleri Bakanı ilk ziyaretini yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 16:17

İlk yurtdışı ziyaretini Brüksel'e yapan Tunus'un yeni Dışişleri Bakanı Ahmed Uniyis, Tunus devrimini komşu ülkelere ihraç etmeyi düşünmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ahton'la görüşen Uniyis, despotizmden kurtulduklarını belirterek modernleşme taahhüdünde bulundu.

Ashton'la ortak basın toplantısı düzenleyen Uniyis, "medeniyetin doruğu" olarak gördükleri Avrupa'yı takip edeceklerini ve AB'nin desteğiyle liberal ekonomiye geçeceklerini belirtti.
"Avrupa'ya hayranlık duyduğunu" ifade etmekten kaçınmayan Uniyis, Ashton'a "Sizin yanınızda kendimizi güvende hissediyoruz" dedi.

Mısır'daki olaylarla ilgili "Tunus'un Afrika'da hiçbir ülkeye ve 4 bin yıllık medeniyet geçmişi bulunan Afrika kıtasına öğreteceği hiçbir ders yok. Politika ihraç etmeyeceğiz" şeklinde konuşan Uniyis, aksine modernite, ekonomik ve insani kalkınma gibi kavramları ithal edeceklerini kaydetti.
Mısır halkına "iyi şans" dileyen Uniyis, "Umarım kendi kendilerine uzlaşmayı başarırlar" temennisinde bulundu.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Ashton da Tunus'a her türlü desteğe hazır olduklarını belirterek Tunus ve Mısır halkının meşru şikayetlerinin çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Ashton, Tunus'ta bu kapsamda adımlar atılırken Mısır'ın da "geçiş ve dönüşüm" konusunda harekete geçmesinin aciliyet arz ettiğini ve "Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in mümkün olduğunca erken birşeyler yapması gerektiğini" ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!