Trump’ın siparişi Boeing’i zarara soktu

Güncelleme Tarihi:

Trump’ın siparişi Boeing’i zarara soktu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2022 07:00

Donald Trump döneminde sipariş edilen iki yeni başkanlık uçağı, üretici Boeing’i zarara soktu. İlk çeyrekte 1.2 milyar dolar net zarar bildiren şirketin kasasından bu dönemde, ‘Air Force One’ olarak adlandırılan uçaklara dair ek maliyetler yüzünden 660 milyon dolar çıktı. Başkanlık uçağı kaynaklı toplam kayıplar böylece 1.1 milyar dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Göreve gelir gelmez hükümet ile Boeing arasındaki görüşmelere müdahil olan Trump, şirketi ilk teklifin oldukça altında bir fiyatı kabul etmeye zorlamıştı. 5.7 milyarlık etiketi kabul edilemez bulan Trump, “fiyatı kaya gibi düşürerek” 3.9 milyar dolarlık yeni sözleşmeye imza atmıştı. Trump, maliyet artışlarına karşı şirketi koruyan bir sözleşme yerine, sabit fiyat üzerinden anlaşma yapmıştı. Bu şekilde vergi mükelleflerinin çıkarına hizmet ettiğini söylese de enflasyon, pandemi ve Ukrayna savaşının neden olduğu olumsuzluklar karşısında şirket savunmasız kaldı.

‘İMZA ATILMAMALIYDI’

Önceki gün yatırımcılara konuşan Boeing CEO’su Dave Calhoun da bu duruma dikkat çekerek, “anlaşmanın hiç yapılmamış olması gerektiğini” itiraf etti. Trump ile sözleşme imzalandığında CEO’luk koltuğunda başka bir isim oturuyordu. Sözleşme gereği ilki 2024’te diğeri ertesi yıl yapılması gereken teslimatlar, üretim sürecindeki aksaklıklardan ötürü en az iki yıl gecikecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!