Trump'ın sipariş ettiği uçağın boyasını iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Trumpın sipariş ettiği uçağın boyasını iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2022 07:00

ABD Başkanı Biden, selefi Trump’ın çok istediği başkanlık uçağı tasarımını iptal etti. Trump, Air Force One’ın Amerikan bayrağını yansıtacak şekilde kırmızı, koyu mavi ve beyaz renklere boyanmasını istiyordu. Trump ile yaptığı sözleşme nedeniyle 1.1 milyar dolar zarar eden Boeing, böylece yeni maliyetlerden kurtulmuş oldu. 2018’de siparişi verilen uçağın planlanan teslimatı ise şimdiden 2 yıl gecikmiş durumda.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump’ın “Air Force One” uçaklarının renginin değiştirilmesi önerisini iptal etti. Trump, yeni uçakların mevcut “bebek mavisi” yerine Amerikan bayrağını yansıtacak şekilde kırmızı, mavi ve beyaz renklere boyanmasını istiyordu. Biden yönetiminden bir yetkili Trump’ın önerisinin “ek mühendislik, zaman ve maliyet getireceği” gerekçesiyle iptal edildiğini açıkladı.

Trumpın sipariş ettiği uçağın boyasını iptal etti

KOYU RENKTE ISINMA SORUNU

Eski başkanlardan John F. Kennedy döneminden bu yana aynı renklere sahip olan Air Force One, beyaz ve iki farklı mavi tonuna sahip. Trump uçağın alt kısmının koyu maviye boyanmasını istiyordu. Üretici Boeing, özellikle uçağın alt kısmına uygulanacak koyu renklerin uçağın aşırı ısınmasına yol açabileceğini, bazı küçük parçalarda aşırı ısınma sorunu görülebileceğini bildirmişti. Bunun önlenmesi için gerekli ek soğutma özelliklerinin ise maliyeti yükselteceği kaydedilmişti.

Haberin Devamı

2026’DA TESLİM EDİLECEK

Trump başkanlık koltuğunu devralmasının hemen sonrasında uçakla ilgili müzakereleri bizzat yürütmüş, renk değişikliğinde özellikle ısrarcı olmuştu. Trump döneminde sipariş edilen iki yeni başkanlık uçağı, üretici Boeing’i şimdiden 1.1 milyar dolar zarara soktu. Trump, şirketi ilk teklifin oldukça altında bir fiyatı kabul etmeye zorlamıştı. 5.7 milyarlık etiketi kabul edilemez bulan Trump, 3.9 milyar dolarlık yeni sözleşmeye imza atmıştı. Trump, maliyet artışlarına karşı şirketi koruyan bir sözleşme yerine, sabit fiyat üzerinden anlaşma yapmıştı. Sözleşme gereği ilki 2024’te diğeri ertesi yıl yapılması gereken teslimatlar, üretim sürecindeki aksaklıklardan ötürü en az iki yıl gecikecek.

UÇAN OVAL OFİS

ABD Başkanı’nı taşıyan özel tasarlanmış iki adet Boeing 747 uçağına “Air Force One” adı veriliyor. Yeni sipariş edilen uçaklar da aynı model. Havada yakıt takviyesi yapılabilen ve güvenli iletişim donanımı bulunan jetler, “Uçan Oval Ofis” olarak tanımlanıyor. Özel tasarlanmış uçakların kullanım alanı 400 metrekare. Uçakta ABD Başkanı için özel bir suit, danışmanlar ve gizli servis elemanları için özel bölmeler bulunuyor. Ameliyathane olarak da işlev görebilen özel bir reviri de olan uçakta her zaman doktor hazır bulunuyor. Uçaklardaki iki özel mutfak, 100 kişiye servis yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!