Trump’ın Dışişleri adayına komitede kıl payı onay

Güncelleme Tarihi:

Trump’ın Dışişleri adayına komitede kıl payı onay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 22:38

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde önceki gün yapılan oylamada, Rex Tillerson’ın Dışişleri Bakanlığı adaylığı 10 Demokrat Parti oyuna karşı 11 Cumhuriyetçi Parti oyuyla onaylandı.

Haberin Devamı

Oylamada üyeler, bağlı bulundukları partinin çizgisine göre oy kullandı. Amerikan petrol devi ExxonMobil şirketinin eski CEO’su Rex Tillerson’ın adaylığı, Florida Senatörü Marco Rubio’nun “evet” oyu vermesiyle bir oy farkla senatodan geçebildi. Sadece Demokrat Parti’den isimler değil, Cumhuriyetçi Parti’den bazı isimler de 64 yaşındaki Teksaslı iş adamının Rusya ile yakın ilişkileri ve insan hakları konusundaki görüşleri nedeniyle göreve uygun olmadığını savunmuştu. Tillerson’ın adaylığı, bir sonraki aşamada Senato Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak. Oylama gelecek hafta olabilir. Burada çoğunluk Cumhuriyetçi Parti’nin elinde olduğu için Rex Tillerson’ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasının önünde engel kalmadığı yorumları yapılıyor. “Orta Doğu’da önceliğimiz DEAŞ’i yenmek olmalı” diyen Tillerson, Rusya’nın ülkesi için tehdit oluşturduğunu ve yeniden güçlenmesinin ABD’nin başarısız liderliğinin sonucu olduğunu söylüyor. 

Haberin Devamı

POMPEO CIA BAŞKANI

ABD Senatosu ise Cumhuriyetçi Kansas vekili Mike Pompeo’nın Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörlüğünü onayladı. 100 sandalyeli Senato’da önceki gün gece yapılan oylamada 14’ü Demokrat, 51’i Cumhuriyetçi ve 1’i bağımsız olmak üzere 66 senatör Pompeo’nun CIA Direktörlüğünü kabul etti. Tamamı Demokratlardan oluşan 30 senatör ise aleyhte oy kullandı. Pompeo’nun yemin töreninde konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence “Dünyanın gördüğü en iyi istihbarat toplama operasyonuna liderlik etmeye terfi ettiniz” dedi. Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun bazı sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden’ın idam edilmesini savunan Pompeo, CIA’nın işkence yaptığını gösteren bir raporda kurumu savunmuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!