Trump’a takıldı Clinton’ı işaret etti

Güncelleme Tarihi:

Trump’a takıldı Clinton’ı işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2016 19:27

Washington’da yılın en şaşaalı gecesi geleneksel Beyaz Saray Muhabirleri Derneği yemeğinde, başkanlığı sona ermeden son kez konuşma yapan Obama hem kendisiyle hem de diğer başkan adaylarıyla dalga geçti.

Haberin Devamı

Sonra da elindeki mikrofonu bir rap şarkıcısı gibi yere bıraktı ve “Obama çıkar” deyip kürsüden indi. Salon başkana ayakta veda etti. Dış politikasını tartışabilirsiniz. Yaptığı sağlık reformunu eleştirebilirsiniz. Ya da Amerikan ekonomisini krizden çıkardı mı, Washington’da partizan siyaseti neden engelleyemedi... Bunlar ucu açık meseleler. Ancak hemen herkesin üzerinde mutabık olduğu bir şey var ki... ABD Başkanı Barack Obama’nın sahnede şaka yaparken sergilediği performans olağanüstü. Kendisiyle dalga geçme yeteneği... Espri yaparken gülmemeyi başarabilmesi... Kasımdaki seçimlerden sonra görevi yeni seçilene bıraktıktan sonra iyi bir başkan mıydı ona tarih karar verecek. Fakat tüm Amerikan başkanları arasında bir standup sanatçılığı için en uygun kişi olduğuna Amerikan kamuoyu çoktan karar vermiş durumda.

Haberin Devamı

ŞAKA DİYE BİR ŞEY YOKTUR

Cumartesi gecesi de aynısı oldu. Hürriyet’in de katıldığı, 2 binin üzerinde davetlinin bulunduğu Washington Hilton Oteli’ndeki Beyaz Saray Muhabirleri Derneği yemeğinde kürsüye sekizinci ve son kez çıktığında konuşmaya başladı. Ve neredeyse her cümlesi alkış ve kahkahalarla kesilen yarım saatlik bir gösteri sundu. İşin başka bir boyutu ise... Bazı psikiyatrlar “Hayatta şaka diye bir şey yoktur” derler. Obama salondakileri güldürdü. Ama bir yandan da politikacılarla, gazetecilerle ilgili içinde kalan ne varsa, şaka diye söyleyiverdi.

TRUMP’I İĞNELEDİ

Elbette Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olması beklenen New Yorklu milyarder Donald Trump, Obama’nın konuşmasının odağındaydı. Tıpkı 2011’de Trump’ın o zaman salondan dinlediği konuşmada olduğu gibi Obama neredeyse Trump’la başladı Trump’la bitirdi. Önce salonda olmadığına üzüldüğünü söyledi sonra da vurdu: “Cumhuriyetçi Parti yönetimi, Donald’ın başkan olmak için dış politika tecübesi olmadığını söylüyor. Ama âdil olmak gerekirse kendisi dünyanın her yerinde liderlerle yaptığı toplantılara yıllarını harcadı. İsveç Güzeli, Arjantin Güzeli, Azerbaycan Güzeli.” Bu arada Obama Azerbaycan dediğinde, önümüzdeki masada oturan Azerbaycan Büyükelçisi coşkuyla alkışladı.

Haberin Devamı

Trump’a takıldı Clinton’ı işaret etti

Geceye katılanlar arasında Savunma Bakanı Ashton Carter da bulunuyordu.

‘ÇOK SAĞLIKLISIN BERNIE’

Halen başkanlık yarışında bulunan adaylar arasında salondaki tek kişi ise Demokrat Parti’den Vermont Senatörü Bernie Sanders’tı. Yarış boyunca verdiği sosyal adalete vurgu yapan mesajlarla yarışın en ilham verici ismi olan Sanders’ı Obama hiç iğnelemedi. Milyon dolar gibi görünmek deyimini kullanıp “Çok sağlıklı görünüyorsun Bernie” dedi Obama.

‘AMERİKA SENİ DÜRTTÜM’

İş Hillary Clinton’a geldiğinde ise “Seneye bu zamanlar, burada başka biri duruyor olacak. Ve herkesin tahmin ettiği bir kadın olacak” diyerek desteğini belli etti. Ama Bernie Sanders’ın aksine Clinton kampanyasının gençlere ulaşmada yaşadığı zorluğa dokundurarak şöyle dedi: “Kabul etmek gerekir ki, Hillary’nin genç seçmene ulaşmaya çalışması, akrabanızın Facebook’a girmesi gibi. Sevgili Amerika seni dürttüm (poke), duydun mu?”

Haberin Devamı

‘CNN KATILMAK İÇİN GAZETECİLİĞİ BIRAKTI’

Basına iğnelemelerde ise CNN yine baş hedefiydi Obama’nın. “Yalan söylemeyeceğim” dedi, “Bu zor bir geçiş dönemi. Önemli bazı kişiler şimdi Beyaz Saray’dan ayrılmaya başlıyor.” Sonra birkaç isim saydı. Ve asıl darbeyi indirdi: “Jake Tapper (ünlü televizyoncu) da CNN’e katılmak için gazeteciliği bıraktı.” Türkiye yoktu konuşmasında. Şakaların ardından son kısımda basının demokrasilerde oynadığı role değindiyse de ülke ismi söylemedi. Ancak Türkiye’nin adını anmaya en yaklaştığı yer gitmesini bekleyenlerden bahsettiği bölümdü. “Sadece Kongre değil” dedi, “Bazı yabancı liderler bile benim gidişimi bekleyip ileriye bakıyorlar.” Konuşması bittiğinde ise kürsünün yanına geçti. Ve “Obama çıkar” deyip bir yandan sağ elinin iki parmağıyla dudaklarına sus işareti yaptı, bir yanda da sol elinde tuttuğu mikrofonu havadan sahneye bıraktı.

Haberin Devamı

WASHİNGTON’DA İŞSİZ BİR BAŞKAN

Obama’nın konuşması sırasında barkovizyonda yine bir gösterim yapıldı. Kızları Malia (17) ve Sasha’nın (14) Sidwell Lisesi’ndeki eğitimlerinin tamamlanması için Obamalar, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan bir süre sonra daha Washington’da kalacaklar. Bu genelde alışılmadık bir durum. İşte Obama, bu dönem kendisine kentte bir iş bulması gerekeceğini düşünüp bununla dalga geçen bir video hazırlamıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!