Trump yasağına ‘yüksek’ onay

Güncelleme Tarihi:

Trump yasağına ‘yüksek’ onay
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2018 00:49

Başkan Trump’ın beş Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen “seyahat yasağı”, Yüksek Mahkeme tarafından onandı. Kararın ardından protesto gösterileri düzenlendi. Demokratlar ve insan hakları gruplarından peş peşe tepki açıklamaları geldi. Trump ise “muazzam başarı” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

ABD’nin Meksika sınırındaki göçmenlere yönelik “sıfır tolerans” politikası tepki çekerken, Yüksek Mahkeme, Başkan Donald Trump’ın nüfusları büyük oranda Müslüman olan beş ülkeye yönelik seyahat yasağını onadı. Alt mahkemeler, yasağı Anayasa’ya aykırı bulmuştu. Washington yönetiminin itirazı üzerine ise konu Yüksek Yargı’nın önüne gelmişti. ABD Yüksek Mahkemesi de aralık ayında, “nihai kararını açıklayana kadar yasağın kısmen uygulanmasına” hükmetmişti.

Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts, karar metninde, “seyahat yasağının doğrudan Başkanlık yetkisi içinde olduğunu” yazdı ve yasağın hedefindeki ülke nüfuslarının çoğunlukla Müslüman olduğu yönündeki iddiaları reddetti. Yasağın uygulamaya konmaması gerektiğini savunan Yargıç Sonia Sotomayor ise “Mahkeme, Birinci Değişiklik (ABD Anayasası’nın birinci ek maddesi) ile garanti altına alınan din özgürlüğünü savunamamıştır” dedi. Yasağın “Müslüman karşıtı eğilimden” kaynaklandığını ifade eden Sotomayor, yasanın lehinde oy kullanan üyeleri “gerçekleri gözardı etmek, yasal teamülleri yanlış yorumlamak ve yasanın, birçoğu ABD vatandaşı olan sayısız aile ve bireye verdiği acıya gözlerini kapamakla” eleştirdi.

Haberin Devamı

TRUMP’IN İLK YORUMU: WOW!
ABD Başkanı Donald Trump, karara ilişkin ilk yorumunu Twitter’dan yaptı. Trump, “YÜKSEK MAHKEME TRUMP’IN SEYAHAT YASAĞINI ONADI. Wow!” şeklinde bir tweet attı. Kararı “Amerikan Halkı ve Anayasası için muazzam bir zafer” ifadesiyle değerlendiren Trump, meclis üyeleriyle yaptığı toplantıda, “Sert olmak zorundayız, emniyette olmak zorundayız ve güvende olmak zorundayız” dedi. Kararın, “Demokrat politikacıların ve medyanın eleştirilerinin haksız olduğunu gösterdiğini” savunan Trump, “Avrupa Birliği’ne bakarsanız, göç politikalarını sertleştirmek için şu anda toplantı yapıyorlar, çünkü istila edildiler” dedi.

‘YASAK BİZİ GÜVENLİ KILMAZ’
Mahkemenin kararına çok sert tepkiler geldi. Başkent Washington’daki Yüksek Mahkeme’nin önünde protesto gösterileri düzenlendi. İnsan hakları grupları da kararı eleştirirken, Demokratların Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, “Trump’ın seyahat yasağı bizi daha güvenli kılmaz ve Yüksek Mahkeme’nin hükmü, bu yanlışı düzeltmez” dedi. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise “tehlikeli” olarak nitelendirdiği kararın Amerikan değerleri ve Anayasası’nın altını oyduğunu” ifade etti. Demokrat Senatör Chris Murphy ise yasağın uygulanması için kullanılacak fonu bloke etmek için bir yasa teklifi verdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

MUAFİYET BAŞVURUSU YAPILABİLİR
Yüksek Mahkeme’nin dün dörde karşı beş oyla onayladığı yasağa göre; İran, Libya, Somali, Suriye ve Yemenli göçmenler, mülteciler ve vize sahipleri büyük oranda ABD’ye seyahat edemeyecek. Trump’ın seyahat yasağı, bu haliyle, vaka bazında muafiyet için başvuru olanağı tanıyor. Ancak yasaktan muaf tutulmak için hukuki süreç başlatmak üzere avukat tutamayan başvurucuların ABD’ye girmeleri pek mümkün değil. Karara karşı oy kullanan Yargıç Stephen Breyer, yasağın uygulamaya konduğu ilk altı aylık süreçte 6 bin 555 muafiyet başvurusundan sadece ikisinin kabul edildiği yolundaki Dışişleri Bakanlığı verisini hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!