Trump katılmayacak: ABD’de Cumhuriyetçiler adaylık için yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Trump katılmayacak: ABD’de Cumhuriyetçiler adaylık için yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2023 07:00

ABD’de 2024 Başkanlık seçimleri için adaylık maratonu başladı. Adaylığını açıklayan eski Başkan Donald Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerden 8 isim bugün canlı yayınlanacak münazaralarda rakiplerini saf dışı bırakmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi parti komitesi, Wisconsin’de gerçekleşecek ilk adaylık münazaralarına katılacak 8 adayın isimlerini duyurdu. Katılmak için adayların en az 40 bin bireysel kampanya bağışçısı bulunması ve komitenin kriterlerine uyan üç ulusal ankette azami yüzde 1 destek alıyor olması gerekiyor. İşte Cumhuriyetçilerin en güçlü ismi Trump’ın muhtemel rakipleri:

- Ron DeSantis: Adaylığını açıkladığı ilk günlerde “Trump v2.0” olarak nitelendirilen Florida valisi DeSantis’in yarattığı heyecan zamanla sönse de hâlâ partinin en güçlü adaylarından biri olarak görülüyor. 

- Vivek Ramaswamy: Üstü çıplak tenis antrenmanı yaparken çekilmiş bir videosunu “münazara hazırlığı” başlığıyla yayınlayan 38 yaşındaki teknoloji girişimcisi, Trump ve DeSantis’in ardından öne çıkan üçüncü isim. Ramaswamy, Twitter’ın CEO’su Elon Musk’tan da destek görüyor.

Haberin Devamı

- Mike Pence: Trump hükümetinde başkan yardımcılığı görevini üstlenen Pence, uzun süredir onun azılı eleştirmenlerinden biri. Pence adaylığını açıklarken 6 Ocak Kongre baskınlarının azmettiricisi olduğu iddia edilen Trump’a karşı anayasayı seçtiğini ve her zaman öyle yapacağını belirtmişti.

- Nikki Haley: Hindistan kökenli Halley, 8 aday arasındaki tek kadın. Trump döneminde ABD’nin BM temsilciliğini üstelenen Halley’in görevi sırasında Trump’ın agresif dış politikasını başarılı şekilde dengeleyebilmesi lehine gösteriliyor.

- Tim Scott:  ABD basını tarafından “doğal” ve “samimi”, olarak nitelendirilen Güney Carolina Senatörü Scott, halihazırda Kongre’de Cumhuriyetçilerin tek siyah ismi. Trump, en yakın rakibi olarak görülen DeSantis’e karşı Scott’a destek verdiğini açıklamıştı.

- Chris Christie: 2016’da da başkanlığa adaylığını koyan eski New Jersey Valisi Christie, münazaranın favorilerinden. Christie, 2016’da münazaralarda rakipleriyle acımasızca alay etmesiyle ün kazanmıştı.

- Doug Burgum: “1 dolarlık bağış karşılığında 20 dolarlık bir hediye kartı” planıyla bağışçıları cezbeden Kuzey Dakota valisi, kendisini münazara sahnesinde en az bilinen yarışmacı olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

- Asa Hutchinson: Trump öncesi Cumhuriyetçi dönemin “normal adayı” olarak tanımlanan eski Arkansas Valisi Hutchinson, göreve gelirse Biden hükümetinin “fosil yakıtlara karşı açtığı savaşı sonlandırmayı” vaat ediyor.

Trump katılmayacak: ABD’de Cumhuriyetçiler adaylık için yarışıyor

TRUMP: BUNUN  İÇİN FAZLA ÜNLÜYÜM

Hakkında çeşitli suçlardan peş peşe hazırlanan iddianamelerle başı dertte olan eski ABD Başkanı Trump, münazaraya katılmayacağını önceden ilan etti. Kendi sosyal medya platformu TruthSocial’dan yaptığı açıklamada anketlerde “efsanevi” şekilde önde olduğunu belirten Trump “tartışmalara katılmasına gerek olmadığını, halkın kendisini yeterince tanıdığını” söyledi. TV münazaraları Amerikan siyasi geleneğinde, önemli bir yere sahip.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!