Trump emir verdi: ‘Uzayda Amerikan hâkimiyeti olmalı’

Güncelleme Tarihi:

Trump emir verdi: ‘Uzayda Amerikan hâkimiyeti olmalı’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2018 00:38

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya dışında da Amerikan hâkimiyeti kurma talebiyle Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) ‘Uzay Gücü’ kurma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Önceki gün Beyaz Saray’da düzenlenen Ulusal Uzay Konseyi toplantısında konuşan Trump, “Çin, Rusya ya da diğer ülkelerin bizi yönlendirmesini istemiyoruz. Silahlı kuvvetlerin altıncı kolu olarak bir Uzay Gücü kurulması için gerekli sürecin derhal başlatılması konusunda Savunma Bakanlığı’na talimat veriyorum” ifadelerini kullandı. Uzayda önceliğin kendi ülkesinde olması gerektiğini savunan ABD Başkanı, “Uzayda basit bir Amerikan varlığı yetmez. Uzayda Amerikan hakimiyeti olmalıdır. Bu büyük bir adım. Hava kuvvetlerimiz olacak, ayrıca uzay kuvvetlerimiz olacak; ayrı fakat eşit” dedi.

PENTAGON KARŞI ÇIKIYOR
‘Uzay ordusu’ projesi, ABD’de yeni bir fikir değil. Projenin destekçileri, bunun Pentagon’u daha etkili hale getireceğine inanıyor. Ancak ABD’li üst düzey askeri yetkililerin, Trump’ın bu fikrine sıcak bakmadığını söylemek mümkün. ABD Savunma Bakanı James Mattis, Trump’ın ‘uzay gücü’ planına geçmişte karşı çıkmıştı. Geçen yıl Kongre’de Cumhuriyetçiler’e hitaben konuşan Mattis, “Savunma Bakanlığı’nın ortak muharebe birliklerini entegre etmeye çalıştığımız bir dönemde, sınırlı operasyon yaklaşımındaki bir uzay birimini daha eklemek istemem” demişti.

Haberin Devamı

‘YANLIŞ YÖNE GÖTÜRÜR’
ABD Hava Kuvvetleri Generali David Goldfein de, bir uzay grubunun yaratılmasının kendilerini ‘yanlış yöne’ götüreceğini dile getirmişti. ABD dahil 107 ülkenin taraf olduğu Uzay Anlaşması, uzayda kitle imha silahlarının kullanılmasını yasaklıyor. 1967’de imzalanan anlaşmada, Ay’ın veya diğer gök cisimlerinin kullanılmasının yalnızca barışçıl amaçlara hizmet etmesi gerektiği şart koşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!