Topkapı Sarayı’nın devamı Kremlin’de

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı’nın devamı Kremlin’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 00:00

“İstanbul Topkapı Sarayı Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi dün Kremlin Sarayı’nda açıldı. Serginin açılışında iki ülke arasında gelişen ilişkilere ve dostluğa yönelik mesajlar vardı ancak tarihten verilen örneklerde hep savaş teması öne çıktı.

Haberin Devamı

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Kremlin Sarayı’nda açılan “İstanbul Topkapı Sarayı Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisinin açılış töreninde sahne alan Mehteran Bölüğü Rus İmparatorluğu’nun Kalesi Kremlin’de Osmanlı havası estirdi.
Törene Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Rus Kültür Bakan Yardımcısı Busigin’in yanı sıra Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı ve Kremlin Müzesi Müdürü Gagarina katıldı. Tören öncesinde serginin Rus basınına tanıtımı sırasında konuşan İlber Ortaylı, tarihteki yoğun Türk-Rus etkileşimini gün yüzüne çıkartan bu ilk serginin gelecekteki ortak projelere örnek olmasını umudunu dile getirdi.
Yalta’da sarayı yakmadık
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, 19’uncu yüzyılda Rusya’ya kaybedilen savaşların Türkiye’nin mühendislik gibi alanlardaki modernleşme serüvenine ivme kattığını söyledi. 93 Harbi gibi ağır bir savaşta bile iki ülke arasında karşılıklı saygının korunduğunu belirten Kurt şu örneği verdi: “Hobart Paşa’nın anıları kitabında Osmanlı donanmasının Yalta’daki çarlık sarayını yakabilecekken bunu yapmadığını sevinerek okuduk.”
106 eser sergileniyor
Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarından Kremlin sergisi için Osmanlı-Rus barış dönemi olarak bilinen 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarına ait 106 eser seçildi. Moskova’daki sergi, Mart ayında Topkapı Sarayı’nda açılan “Moskova Kremlin Sarayı Hazineleri Topkapı Sarayı’nda” sergisinin ikinci ayağı niteliğinde. İki salonda sergilenen parçaların ilk bölümü Osmanlı sultanlarının kişisel eşyalarından oluşuyor. Bunların arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcı ve yatağanı, Yavuz Sultan Selim’in Memluk Sultanı’ndan ganimet olarak aldığı kılıç ve alemler ile sultanların portreleri var. İkinci bölümde ise, harem, şehzade, kadın ve erkek eşyaları sergileniyor.

Haberin Devamı

Napolyon olsam ‘Moskova’ derim

KREMLİN’deki sergi açılışı için milletvekillerinin de bulunduğu bir heyet ile birlikte Moskova’ya giden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı,
basın toplantısında “Bu tür kültürel etkinlikler ilişkilerimizi daha güvenli sulara taşıyacak” dedi. Yazıcı, Napolyon benzetmesi ile salondakileri şaşırttı: “Napolyon İstanbul için dünya tek devlet olsaydı başşehri İstanbul olurdu demiş. Ben bugün Napolyon olsaydım Moskova için aynı şeyi söylerdim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!