Top Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

Top Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB'nin Nice'deki zirvesi çerçevesinde diğer aday ülkelerle birlikte Avrupa Konferansı'na katılan Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin ulusal programını haftaya tamamlamış olacağını söyledi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ise ‘AB’ye tam üyelik müzakerelerinin başlaması artık Türkiye'nin atacağı adımlara bağlı' dedi.

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Türkiye adına ilk kez katıldığı Avrupa Konferansı toplantısından sonra, ulusal programın bir hafta içinde tamamlanmış olacağını açıkladı. Ecevit, ‘Ulusal program hazırlığı sürüyor. Bu ayın ortalarında tamamlanıp bakanlar kuruluna sunulacak şekle gelmesini planlıyoruz’ dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen ise Avrupa Birliği'ne tam üyelik için müzakerelerin başlamasının artık Türkiye'nin elinde olduğunu söyledi.

Verheugen, Türkiye ile AB arasındaki Katılım Ortaklığı Belgesi'nden (KOB) sonra Türkiye'nin ulusal programını hazırlayacağını belirterek, ‘Bundan sonrası Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi konusunda atacağı adımlara bağlı' dedi.

Türkiye'nin idam cezasını kaldırması gerektiğini kaydeden Verheugen, işkenceyle mücadele, olağanüstü hal uygulaması ve insan haklarıyla ilgili diğer konularda Türkiye'den somut ilerleme beklediklerini söyledi.

Verheugen, Türkiye'de insanların Avrupa'nın kendilerini sevmediği konusunda bir duyguya sahip olduğunu ifade ederek, Başbakan Bülent Ecevit'in Nice zirvesinden önce yapılan Avrupa Konferansı'na ilk kez katılmasının önemli olduğunu belirtti ve bundan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

SİMİTİS'LE GÖRÜŞTÜ

Konferans sırasında Yunanistan Başbakanı Kostas Sitimis ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve diğer pek çok devlet adamıyla kısa süreli de olsa bir araya gelme fırsatı bulduğunu söyleyen Ecevit, 'Bildiğiniz gibi talihsiz Lüksemburg zirvesinden sonra, Londra'da yapılan Avrupa konferansına katılmamıştık. Fransa dönem başkanlığında düzenlenen konferansa katılmamızdan Sayın Chirac da son derece memnun oldu. Ben de onun katkısına teşekkür ettim' dedi.

Nice notları

Chirac: 2003'te yeni üyelere açığız

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 1 Ocak 2003'den itibaren AB'nin yeni üye almaya hazır olacağını, AB'nin bu konuda aday ülkelere verdiği sözü yerine getireceğini söyledi. Chirac, bu tarihten itibaren hazır olan ülkelerin AB'ye üye olabileceklerini kaydetti. Chirac, 'Bugün Nice'de yaşanan olay, bir rüyanın gerçek olmasıdır. Bu bir Avrupa ailesi'nin bir araya gelme olayıdır' dedi.

Simitis'ten Ecevit'e övgü

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Ecevit'in Avrupa Konferansı'na katılımını, Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılması olarak değerlendirdi. Konferansta Ecevit'in hem Helsinki zirvesi, hem de Türkiye'ye ilişkin Katılım Ortaklığı Belgesi'ni öne çıkaran bir konuşma yaptığını belirten Simitis, hafta başında KOB'un yenilenmesiyle daha önce yaşanan pürüzlerin de ortadan kalktığını söyledi.

Bayraklar karıştı

Her zirvede olduğu gibi, AB'ye üye ülkeler ile aday ülkelerin tanıtımı, ulusal bayrakları, basın merkezine kurulan dev ekranlar aracılığıyla yapılıyor. Nice Zirvesi'nde teknik kadro, Danimarka ile Norveç bayraklarını karıştırınca, ekrana Danimarka bayrağı yerine, AB üyeliğini daha önce halk oylaması sonucu reddeden Norveç'in bayrağı yansıdı.

Üç bin gazeteci izliyor

Aday ülkelerin Avrupa Konferansı'na davet edilmesi nedeniyle Nice, Avrupa ve dünyanın değişik ülkelerinden 3 bine yakın gazetecinin akınına uğradı. Nice'de, pansiyondan tutun, beş yıldızlı otellere kadar hiçbir yerde gecelemek için oda yok.

Zirve pazara uzadı

Nice'e iki günlüğüne gelen gelen AB liderleri, hafta sonunu da Fransa'nın bu sayfiye kentinde geçirmek zorunda kalacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!