Times: Kürtler AB'yi istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Times: Kürtler AByi istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2006 13:10

İngiliz Times gazetesi, Türkiye’deki bazı Kürtler’in Avrupa Birliği’ne üyeliği istemediğini çünkü AB üyeliğinin, bağımsız bir devlet kurma umutlarını sonlandıracağı değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz Times Avrupa’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a destek vermesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’de son dönemde yaşanan terör eylemlerine değinen İngiliz Times gazetesi, Türkiye’de Kürt kimliğinin tanınması ile ilgili süreç ve Avrupa Birliği’nin bu konudaki tutumunun iki önemli nokta olduğunu belirtti. Gazetede yayınlanan ve Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da yaptığı konuşmasında geçmişte yapılan hataları ve ülkede bir Kürt sorununun varlığını kabul ettiği hatırlatılan haberde, bu konuşmanın ardından bazı değişiklikler olduğunu vurguladı.

“HAKLAR VERİLDİ AMA ŞİDDET ARTTI”

Kürtçe televizyon ve radyo yayınlarını kısıtlı da olsa başladığına dikkat çeken gazete, Kürtçe harflerin kullanım yasağının da kaldırıldığını vurguladı. Yeni düzenlemeler ile Kürtçe eğitim verecek özel kursların da açılmasına hak tanındığı ifade edilen haberde, ancak bütün bu gelişmelerin bir yıl sonrasında ülkedeki şiddet olaylarının 1990’ların ortalarından sonraki en kötü durumda olduğuna dikkat çekildi.

Türk Hükümeti’nin Kürtlere yönelik açılımlarının biraz da Avrupa Birliği taleplerinden kaynaklandığı belirtilen haberde, ancak Türkiye’nin AB üyeliğinin bazı çevreleri rahatsız ettiği ifade edildi.

“TÜRKİYE AB’YE ÜYE OLURSA KÜRT DEVLETİ KURULAMAZ”

Haberde, bazı Kürtler’in Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğu belirtilerek, bunun gerekçesi olarak da Birliğe üye bir Türkiye’de bağımsız bir Kürt devleti kurulma olasılığı olmaması olarak gösterildi.

Bütün bu ortamda Başbakan Erdoğan’ın Avrupa’nın yardımını hak ettiği ifade edilen haberde, zaten Fransa ve Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini engellemek için yaptıklarının Ankara’da, Brüksel’den vazgeçme fikrini doğurduğu kaydedildi. Haberde, gerçekleşmesi halinde bunun Türkiye, AB ve İngiliz turistler için kötü olacağı ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!