Tikrit'te şafak operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Tikritte şafak operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2003 01:49

Irak'a Özgürlük Operasyonu'nun resmen sona ermesinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen Saddam Hüseyin'i bir türlü yakalayamayan ABD, devrik liderin doğum yeri Tikrit'te dün şafak operasyonu yaptı ve 12 kişiyi gözaltına aldı.

Şafak operasyonunun büyük balıkları ise Saddam Hüseyin'in en sadık adamlarından Tikrit güvenlik sorumlusu Dehir Ziana, yaşamboyu koruması Adnan Abdullah Abid el Muslit ve Saddam Fedailerinin lideri Refa İdham İbrahim el Hasan'dı. Amerikan güçlerine saldırılarda bir ay yetecek kadar silah da ele geçirildi.

KORUMASI ÇOK DİRENDİ

Musul'da iki oğlunu ve torununu öldürdükten sonra Saddam avına hız veren ABD, Tikrit'te peşpeşe operasyonlar düzenliyor. Önceki gün Saddam’ı 24 saat farkla kılpayı kaçırdıklarını itiraf eden, 4'ncü Piyade Tümeni'nin 22'nci Piyade Bölüğü komutanı Tuğgeneral Steve Russell dünkü operasyonla ilgili şöyle konuştu:

‘‘Saddam Hüseyin'i bir an bile yalnız bırakmayan, hemen her fotoğrafında yanıbaşında görüntülenen Adnan Abdullah Abid el Muslit ana hadefimizdi. Saddam'ın kuzeni Süleyman Mecid el Tıkriti'nin çiftliğindeki fotoğraflardan el Muslit'in peşine düştük. Vereceği bilgiler ve evinde bulunan dokümanlar Saddam avını kolaylaştıracak. İri kıyım koruma görevlisi askerlere direndi. Boğuşmak, yere yıkmak zorunda kaldılar, merdivenlerden sürükleyerek çıkardılar.’’

El Muslit'in evinden bir blok ötede ise Ziana'nın evine baskın yapıldı ve evinden alınan çarşaflar yırtılarak gözüne bant yapıldı. Ziana'nın evinden de fotoğraflar ve dokümanlar alındı ve bunlardan birinin, ‘‘Saddam imtiyazlı kart’’ olduğu belirtildi. Yakınlardaki bir başka evden de fedailerin lideri, bir zamanlar Tuğgeneral olduğu sanılan el Hasan yakalandı.

Saddam’dan oğullarına ağıt

EL Cezire ve El Arabiye televizyonları Saddam Hüseyin’e ait olduğu iddia edilen ses kaseti yayımladı. Kasette Irak'ın devrik lideri olduğunu iddia eden ses oğullarının yasını tuttuğunu ancak yıkılmadığını belirtti.

ABD askerlerinin düzenlediği operasyonda ölen iki oğlu Uday ve Kusay'ın cihat yolunda şehit olduklarını söyleyen kasetteki ses, Bush ve Blair'e ‘‘iki yalancı’’ olarak hitap ediyor ve onların oğullarının da bozguna uğratılacağını söylüyor.

‘‘Yüz oğlum daha olsaydı, onları da aynı yolda feda ederdim.’’ şeklinde devam eden kasetteki sesin Saddam'a ait olduğu ABD tarafından henüz onaylanmasa da, önceki kasetler CIA'in onayını almıştı.

Bu arada ABD'de Saddam'ın yakalandığına dair yayılan haberler borsayı yükselişe geçirdi. Ancak Savunma Bakanlığı bu haberleri yalanladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!