Thatcher’a bomba Kuzey İrlanda’da barışı geciktirmiş

Güncelleme Tarihi:

Thatcher’a bomba Kuzey İrlanda’da barışı geciktirmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2014 01:13

İNGİLTERE’de dün Ulusal Arşiv tarafından halka açıklanan 1984 tarihli gizli kabine belgeleri, “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’ın iktidar yıllarına ait detayları gün yüzüne çıkarttı.

Haberin Devamı

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın 1984 ekiminde Muhafazakâr Parti’nin Brighton’daki kongresine yönelik saldırısının ardından Thatcher’ın karamsarlığa kapıldığı anlaşılıyor. Saldırıdan 4 ay önce Kuzey İrlanda sorununu çözmek için İrlanda ile gizli görüşmeye başlayan Thatcher, danışmanına “Bomba işi yavaşlatabilir, nihayetinde yeni bir girişimi öldürebilir. Bir dizi saldırının başlangıcı olmasından şüphe duyuyorum” diyor. Terör saldırısında zayıf görünmek istemeyen Thatcher süreci yavaşlatarak sürdürdü. 1984 sonu itibariyle anlaşma hedeflenirken, uzlaşma sarktı.

GREVCİLERE ASKER

Belgeler Thatcher’in Madenciler Sendikası’nın bir yıl süren grevi nedeniyle İngiltere’nin kıtlıkla karşı karşıya kalacağından korktuğu için olağanüstü hal ilan edip termik santrallere kömür taşımak için orduyu kullanmayı planladığını da ortaya çıkarttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!