Tesadüfi başkan öldü

Güncelleme Tarihi:

Tesadüfi başkan öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

ABD tarihinde seçilmeden başkanlığına oturan ilk ve tek kişi olan Gerald Ford 93 yaşında öldü. Watergate skandalı nedeniyle Başkan Nixon’ın istifası üzerine Oval Ofis’e taşınan Ford, büyük itibar kaybına uğrayan selefini affettiği için 1976’daki başkanlık yarışını kaybetmişti. Ford, Reagan’a bir ay fark atarak ABD’nin en uzun süre yaşayan başkanı oldu.

Cumhuriyetçi Richard Nixon yönetimindeki yolsuzluk ve skandallar olmasa, Gerald Ford belki de asla ABD Başkanı olamayacaktı. Ford, Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyesi iken, 12 Ekim 1973’te, adı yolsuzluk skandalına karışan Başkan Yardımcısı Spiro Agnew’ın yerine atanmıştı. Gerald Ford, daha sonra da, "Amerikan tarihinin en büyük siyasi skandalı sayılan Watergate" nedeniyle köşeye sıkışarak istifa yolunu tercih eden Başkan Richard Nixon’ın koltuğuna oturmuş ve "38. Başkan" olmuştu.

Atamayla başkan yardımcılığı görevine gelen ilk kişi olan Ford, 13 kez Kongre’ye seçilmesine karşın ulusal çapta hiçbir seçime katılmamıştı. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra "Sevgili vatandaşlarım beni başkan olarak seçmediğinizi biliyorum. Bu nedenle başkanlığımı dualarınızla onaylamanızı istiyorum" diyen Ford, büyük itibar kaybına uğrayan Nixon’ı skandalın üzerinden bir ay geçtikten sonra affedince, kendi siyasi geleceğini de bitirmiş oldu. 1976’daki başkanlık yarışında, Demokrat rakibi Jimmy Carter karşısında yenildi.

Ford, Beyaz Saray’ı Carter’a devrettikten sonra California’da yaşamaya başlamış, kitap yazmış ve çeşitli şirketlerin yönetim kurullarında görev yapmıştı. Eşi Betty Ford da, alkol ve bağımlılık yapan maddeler konusunda örnek bir "First Lady" olmuş ve adını taşıyan bir klinik kurmuştu. 2004 yılında hayata veda eden Ronald Reagan’dan bir ay daha uzun yaşayan Ford, önceki gün 93 yaşında son nefesini verdi. Eşi Betty Ford, sağlığı giderek bozulan Başkan Ford’un yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yıllardır Los Angeles yakınlarındaki Rancho Mirage’de yaşayan Başkan Ford’un, nerede ve neden öldüğü bu açıklamada belirtilmedi. Ford, bu yılın başında zatürre geçirmiş ve daha sonra da iki kez kalbine tıbbi müdahalede bulunulmuştu.

Bu adamları tanıdınız mı

Ford yönetiminde kilit noktalarda görev yapan birçok yetkili, G.W.Bush Yönetimi’nde de görev aldı. Ford’un sağındaki kişi Beyaz Saray Genel Sekreteri Donald Rumsfeld, yani geçenlerde Bush yönetiminden istifa eden Savunma Bakanı. Ford’un solundaki ise genel sekreter yardımcısı Dick Cheney. Şimdi Bush’un yardımcısı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!