Tepkiler çığ gibi

Güncelleme Tarihi:

Tepkiler çığ gibi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 00:05

Yedi Müslüman ülkenin vatandaşlarına 90 gün boyunca ABD’ye girişi yasaklayan Başkan Trump’a tepkiler ülke içinde ve dışında büyüyor. İngiltere’de 1 milyonu aşkın kişi Trump’a yapılan davetin iptalini istedi.

Haberin Devamı

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı, ülkeye girişleri sınırlandıran kararnameye gerek ülke içinde gerekse dünya genelinde protestolar sürüyor. ABD’de havalimanları Trump’ın protesto edildiği yerler haline dönüşürken, ülkelerden gelen tepkiler de artıyor. İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin girişimiyle, Trump’ın ziyaretine izin verilmemesine ilişkin başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar bir milyondan fazla kişi destek verirken, Birleşik Krallık Başbakanlığı yapılan davetin geri çekilmeyeceğini bildirdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT) Libya, Irak, İran, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen’e üç aylık vize yasağı getirilmesine tepki gösterdi. 56 üye ülkenin olduğu İİT, “Böyle seçici ve ayrımcı adımlar yalnızca aşırı grupların söylemlerini daha da keskinleştirecektir. Bu adım şiddet ve terörizm destekçilerinin ellerini daha da güçlendirecek” uyarısında bulundu.

BAĞDAT ÖFKELİ

Haberin Devamı

Irak parlamentosu, ABD’nin bu hamlesine aynı şekilde misilleme yapılmasına yönelik kararı onayladı. Son kararı Irak hükümeti verecek. DHA’nın haberine göre, Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda el Sadr yaptığı yazılı açıklamada, “Irak’a ve diğer ülkelere serbestçe giriyorsunuz ama onların ülkenize girmesini yasaklıyorsunuz. Bu küstahlıktır. Önce kendi vatandaşlarınızı Irak’tan çekin” dedi. ABD’nin Irak’ta 5 binden fazla ABD askeri bulunuyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, ABD’nin aldığı bu karardan dolayı derin endişe duyduğunu ifade etti. Ebu Gayt, ABD yönetiminin kararı gözden geçirmesini umduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, “Müslümanlara getirilen yasak, bu devletin İran halkına dost olduğu iddiasının temelsiz olduğunu göstermektedir” dedi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için ABD’nin Hartum Maslahatgüzarı’nı bakanlığa çağırdı.

RUSYA: iÇ MESELESİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başsözcüsü Margaritis Schinas, “AB olarak, ırk, vatandaşlık veya din temelinde ayrımcılık yapmıyoruz. Bu sadece sığınma değil, tüm diğer politikalarımız için de geçerli” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, terörizme karşı mücadelenin belirli kökene veya inanca sahip insanların genel zan altında bırakılmasını haklı çıkaramayacağına inandığı söyledi.

İsveç Prensesi Madeleine ve işadamı eşi Chris O’Neill, Instagram’da yüzüne kapatıp ağlayan New York’un ünlü Özgürlük Anıtı fotoğrafını paylaşarak Trump’a “Acınacak cahil bir insansınız” diye seslendi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Peskov, Trump’ın yasağının sorulması üzerine “ABD’nin iç meselesi” yanıtını verdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd el-Raad, “Bir kişinin sadece uyruğuna dayanarak ayrımcılık yapmak, insan haklarına aykırıdır” diye konuştu.

Kimleri etkiliyor

Haberin Devamı

Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı kararname ile Suriyeli mültecilere süresiz, diğer ülkelerden mültecilere de 4 ay giriş yasağı getirildi. Suriye, İran, Irak, Libya, Somali, Sudan ve Yemen’in olduğu 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına da 90 gün boyunca vize verilmemesi öngörülüyor.

Trump’ın imzaladığı kararnameye göre çifte
vatandaşlık sahibi olan kişiler eğer yasaklı ülkelerin
birinin vatandaşlığına sahipse onlar da ülkeye alınmayacak. ABD yönetimi Kanadalıların bu uygulamadan muaf tutulduğunu açıklamıştı. İngiliz BBC’ye göre, çifte vatandaşlık sahibi Birleşik Krallık vatandaşları, yasaklı 7 ülkeden birinden uçağa binerse engellenebilir.

Kararname bazı meşru oturma hakkı tanıyan yeşil kart sahiplerine de uygulanınca tartışma çıktı. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus, önce yeşil kartlıları etkilemeyeceğini, sonra 7 ülkeden gelenleri etkileyeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!