Tecavüz tehdidi altındaki halk

Güncelleme Tarihi:

Tecavüz tehdidi altındaki halk
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

Ölümün gölgesindeki savunmasız halk giderek artan bir kabusla karşı karşıya: Tecavüz.

Haberin Devamı

KIZ ÖĞRENCİLERE GAZLI SALDIRILAR

KEZZAP VAHŞETİ

Kendini yakan kadınların dramı

Afganistan'da kadın olmak

ABD, Afganistan'ı Taliban yönetiminden kurtarmak iddiasıyla bu ülkeye girdiği 2001'den beri halk için neredeyse hiç bir şey değişmedi. Dahası şimdi, ölümün gölgesindeki savunmasız halk giderek artan bir kabusla karşı karşıya: Tecavüz. Ülkede tecavüz ne tam anlamıyla suç sayılıyor, ne de cezalandırılıyor.

Afganistan'da önüne geçilemeyen şiddete her gün tanıklık eden ve ölümün gölgesinde yaşamaya mahkum bırakılan sade vatandaş, bir yandan da ülke içindeki düzensizlik ve ahlak bozukluğuyla tek başına mücadele etmek zorunda kalıyor.

ZENGİN VE GÜÇLÜ OLANLAR İÇİN YASA YOK

Inter Press Service (IPS) haber ajansının konuyu irdeleyen makalesinde, Afganistan'da zengin ve güçlü olmanın, kanunlar üzerinde imtiyaz sahibi olmaya ve dokunulmaz bir hayat yaşamaya olanak sağladığı görüşüne yer verildi.

Haberin Devamı

Makaleye göre, zenginlik ve güçlülük sadece kanunları çiğneyebileceğiniz anlamına gelmiyor, herhangi bir ceza alma korkusu olmadan suç işlemenize olanak sağlıyor.

YARGI TACAVÜZ OLAYLARINA KARŞI KAYITSIZ

Ülkedeki ahlaki yozlaşmanın en korkunç örneğini tecavüz teşkil ediyor. Gücü elinde tutanların kadınlara ve genç kızlara hiçbir endişe duymadan tecavüz ettikleri biliniyor. Yargı, tecavüz olaylarına karşı kayıtsız kalıyor, tecavüzcülerin yönetime yakın isimler olması nedeniyle böyle davranmak zorunda kalıyor.

Afgan kanunlarına göre tecavüzden suçlu bulunanlar en ağır cezalara çarptırılıyor. Ancak birçok örnek, kanunların imtiyaz sahibi insanlar söz konusu olduğunda çok da uygulanmadığını açıkça gösteriyor.

8 YAŞINDAKİ KIZA TECAVÜZ DE CEZASIZ KALDI

Babası parlamento üyesi olan bir gencin tecavüzüne uğrayan 8 yaşındaki bir kız çocuğunun durumu, seçkin tabakadan insanlar sanık sandalyesine oturtulduğunda sade vatandaşın ne kadar çaresiz kaldığının en iyi örneğini gözler önüne serdi.

Yasalara göre zanlının ağır bir cezaya çarptırılması gerekiyor. Ancak 8 yaşındaki kızın ailesi, zanlının, yakın çevresini kullanarak yaşını yasa dışı yollardan küçülttürdüğünü ve yargılanamayacak yaşa indirerek olaydan hiçbir ceza almadan kurtulduğunu iddia etti.

SİLAH ZORUYLA KADINA TECAVÜZ ETTİLER 1 YIL HAPİS YATIP ÇIKTILAR

Kabil'deki Hukuk Enstitüsünden Munese Rahimi'ye göre, bu tür durumlara oldukça sık rastlanıyor. Rahimi, örnek olarak, Samangan'da yaşayan bir kadına silah zoruyla tecavüz eden bir grup erkeğin, haklarındaki 8 yıl hapis cezasına rağmen, aradan bir yıl geçmeden hakim kararıyla salıverilmelerini gösterdi.

Haberin Devamı

KADIN VE KIZINA TECAVÜZ EDEN KOMUTAN, AİLEYİ KÖYDEN KOVDURDU 

Diğer bir örnek de, iki ay önce bir kadınla kızına tecavüz eden güç sahibi yerel bir komutanın zorbalığıydı. Bu komutan, daha da ileri giderek, kurban seçtiği ailenin öğretmenlik yapan erkeğinden, köyü terk etmelerini istedi.

Komutan, bu isteği yerine getirilmeyince köy meclisine başvurdu ve meclis, ailenin köyü terk etmesine karar verdi. Kızgın koca, köyün ileri gelenlerine, tecavüzcünün cezalandırılmaması halinde çareyi Taliban'a katılmakta bulacağını söyledi.

ÇARESİZLİK TALİBAN'A YARIYOR

Bu durum, Taliban'ın, zayıf ve yozlaşmış adalet sistemi karşısında, çaresiz kalmış halkla nasıl kolayca bağlantı kurabildiğine bir kanıt olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Kanunların uygulanmasındaki yetersizlik ve sade vatandaşın imtiyaz sahibi kişilerle karşılaştığında yaşadığı çaresizlik, Taliban'ın halkla kolayca iletişim kurmasına imkan veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!