Tayland'da gösteriler 9'uncu gününde

Güncelleme Tarihi:

Taylandda gösteriler 9uncu gününde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2013 12:34

Tayland'da Başbakan Yingluck Shinawatra'nın görevi bırakması talebi ile başlatılan gösteriler 9’uncu gününe girdi. Göstericiler günlerdir sürdürdükleri eylemde hükümet binalarını işgal etmeye çalışarak, hükümetin görevi bırakmasını istiyor.

Haberin Devamı

Bangkok'ta hükümet binaları çevresinde düzenlenen protestolara polis bir kez daha biber gazıyla müdahale etti.
Protestoların dokuzuncu gününde genel grev çağrısı yapılırken bazı okullar ve üniversiteler açılmadı.
Ülkede 2010'dan bu yana yaşanan en şiddetli protestolarda 4 kişi hayatını kaybetti.
Başbakan Yingluk Şinavatra'nın istifasını isteyen protestocular dünü "halk darbesinin zafer günü" olarak nitelendirdi.
Hükümet karşıtı gruplar, Başbakan Yingluck Shinawatra'nın, kardeşi ve devrik Başbakan Thaksin Shinawatra tarafından yönetildiğini iddia ediyor. Thaksin Shinawatra ise darbeden sonra yurt dışında yaşıyor.
Tayland Başbakanı Yinglak Şinavatra, yönetim karşıtı göstericilerin taleplerinin kabul edilemez olduğunu ve istifa etmeyeceğini açıkladı.
Televizyondan halka seslenen Yinglak, ülkenin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en büyük siyasi krize barışçıl çözüm bulabilmek amacıyla görüşmeler için "her kapıyı açmaya" hazır olduğunu söyledi.
Yaklaşık 12 dakika süren konuşmasında, göstericilerin lideri Suthep Tagsuban'ın yeni başbakanı seçmek üzere halk konseyi kurulması talebine de değinen Yinglak, "Böyle bir konseyin nasıl kurulacağını bilmiyorum. Anayasada böyle bir şey yok. Eğer barışı sağlamak için yapılacak bir şey varsa ben, elimden geleni yapmaya hazırım. Halkımı mutlu etmek için her şeyi yaparım. Ancak başbakan olarak anayasaya uygun davranmak zorundayım. Hükümet, iktidarı elinde tutmak zorunda değil. Tek isteğimiz barış" dedi.
Pazar akşamı Yinglak ile görüşen Suthep, başbakana iki gün içinde istifa etmesi çağrısında bulunmuştu. Başbakanın istifa etmesinin ya da seçimlerin sorunun çözümü için yeterli olmayacağına işaret eden Suthep, yeni başbakanı seçmek için, üyeleri seçimle belirlenmemiş bir halk konseyi kurulması gerektiğini de savunmuştu.
Suthep, "Bu başbakanla son görüşmemdi. Bundan sonra herhangi bir görüşme ya da uzlaşma olmayacak" ifadesini kullanmıştı.
Bu arada Tayland Havayolları, göstericilerin liderlerinden Sathit Wongnongtoey'in Başbakan Yinglak'in Güney Afrika'ya kaçacağı iddialarını yalanladı.
Bangkok Post gazetesinin haberine göre, Tayland Havayolları, Başbakan Yinglak'ın Güney Afrika ziyaretinin bir ay önce iptal edildiğini, yönetim karşıtı gösterilerle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!