Tayland’da ordu sokağa çıktı

Güncelleme Tarihi:

Tayland’da ordu sokağa çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:26

Altı aydır süren protestolarda 28 kişinin öldüğü ülkede ordu, sıkıyönetim ilan etti. Genelkurmay Başkanı Chan-ocha, “Yaptığımız darbe değil” dedi. Hükümetten ise “Ordu bize danışmadı” açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Parlamenter monarşi ile yönetilen Tayland’da on binlerce muhalif, kasım ayından beri 2006’da darbe sonrası devrilen eski Başbakan Tahsin Şinavatra’nın kız kardeşi eski Başbakan Yingluck Şinavatra’nın istifası, anayasal ve siyasi reform talepleriyle eylemdeydi. 28 kişinin öldüğü, 800’den fazla kişinin yaralandığı eylemler devam ederken, Başbakan Yingluck Şinavatra 7 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak görevden alınmıştı. İktidardaki Yingluck’ın partisi ve geçici Başbakan Nivatthamrong Boonsongphaisan, seçimlere kadar ülkeyi yönetmeye devam edeceklerini açıkladığı ülkede dün ordu sıkı yönetim ilan etti. Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, dün sabah düzenlediği basın toplantısında ülkede “barış ve huzur sağlanana kadar” sıkıyönetime geçildiğini açıkladı. Sıkıyönetimin bir “darbe olmadığını” sadece ülkede sayısı artan şiddet olaylarının durdurulmasını istediklerini açıklayan Chan-ocha, “Her şey normal seyrinde. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil. İnsan haklarını ihlal etmemeye çalışacağız. Siyasi krizin çözülmesi için tüm taraflara diyalog çağrısı yapıyorum” dedi. Hükümet görevden alınmadığı, anayasa devre dışı bırakılmadığı ve senato feshedilmediği için Tayland’da ilan edilen sıkıyönetim teknik olarak darbe diye adlandırılmadı.

Haberin Devamı

ORDU SOKAĞA ÇIKTI - FOTO GALERİ

MEDYAYA SANSÜR

Ancak askerler kısa sürede başkent Bangkok’taki ana kavşakları kontrol altına aldı, televizyon binalarını işgal etti. Medyaya ise “ulusal güvenliğe uygun” yayın yapmaları konusunda uyarıda bulup sansür uygulandı. Ordunun açıklamasıyla borsada da düşüş yaşandı. Halk ise farklı tepkiler verdi. Bazı Taylandlıların, orduyla hatıra amaçlı “selfie” çektirdiği görüldü. Ordu, hükümet karşıtları ile hükümet yanlılarına gösteri yasağı getirmese de “gösteriler barışçıl olmalı” uyarısında bulundu. Kendilerini “kırmızı gömlekliler” olarak anlandıran hükümet yanlıları da eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. Geçici Başbakan Niwattumrong Boonsongpaisan, siyasi krizin çözülmesi için 3 Ağustos’ta seçim yapılması çağrısı yaptı.
ABD ve Avrupa Birliği, Tayland’a “farklılıkları barışçıl yolla çözme ve demokrasi yolundan ayrılmama” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

82 yılda 11 askeri darbe gerçekleşti

Ordunun dünkü açıklamasında 1914 anayasasının “kriz dönemlerinde askere müdahale izni verdiği” hatırlatıldı.
Tayland darbelerin sık görüldüğü bir ülke, ordu mutlak monarşinin kaldırıldığı 1932’den bu yana 11 kez darbe yaptı. Eski başbakan Taksin Şinavatra, 2006 yılında askeri darbeyle devrilmişti. 2008 yılında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile mahkûm edilen Taksin, hâlen yurt dışında sürgünde. Darbe sonrası 2011’de yapılan seçimler sonrası Taksin’in kardeşi Yingluck Şinavatra Başbakan olmuştu. Yingluck Şinavatra, darbe ile değil, anayasa mahkemesi kararı ile görevden alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!