Tatbikatta acı kaza

Güncelleme Tarihi:

Tatbikatta acı kaza
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

TSK'nın, KKTC'de gerçekleştirdiği tatbikatın son gününde yaşanan acı olay Türkiye ve Kıbrıs'ı yasa boğdu. KKTC'li yetkililer ve Türk komutanlarla birlikte protokol çadırında tatbikatı izleyen Albay Vural Berkay, göğsüne saplanan bir kurşunla yaralandı. Hastaneye kaldırılan Albay kurtarılamadı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği Toros 97 tatbikatının son gününde yaşanan inanılmaz bir olay Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ı yasa boğdu. Rumlar'ın Rusya'dan satın aldığı S-300 füzelerinin imha provası sırasında seken bir kurşun, tatbikatı izleyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve üst düzey yetkililerin bulunduğu çadıra isabet ederek Albay Vural Berkay'ı şehit etti.

İnanılmaz olay, dün saat 12.00 sıralarında S-300 imha operasyonun gerçekleştirildiği Güzelyurt Mevleki köyündeki tatbikat alanında yaşandı. Tatbikat senaryoları uyarınca Özel Kuvvetler adı verilen bir tim, temsili S-300 üssüne sızma harekatı gerçekleştirdi. Harekatın gece yapıldığı farz edilerek üzerine gece görüş teçhizatı monte edilmiş silahlarıyla üsse sızan timler, üssü koruyan temsili Rum askerleriyle çatışmaya girdi. Füzelerin bulunduğu bölgeye tahrip kalıpları yerleştirmeyi başaran keskin nişancı Türk askerleriyle Rum askerleri arasındaki ateş teatisi dakikalarca sürdü. Bu sırada seken bir kurşun temsili üssün yaklaşık bin 500 metre karşısında ve 15 derece doğusunda bulunan protokol çadırında faciaya neden oldu. Bir M-16 silahtan çıktığı tespit edilen 5.56 milimetre çapındaki kurşun, Albay Vural Berkay'ın göğüs kafesine saplandı. KKTC Bayrak Radyo Televizyonu ise kayaya çarparak seken kurşunun Berkay'ın göğsüne saplanmadan önce KKTC İçişleri Bakanı İlkay Kamil'in yüzünü yaladığını bildirdi.

ALBAY KURTARILAMADI

Olay protokol çadırında paniğe yol açarken, yaralı albay tatbikata katılan bir Skorsky helikopteriyle derhal Girne Askeri Hastanesi'ne kaldırıldı. Ameliyata alınan Albay Berkay tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

39'ncu Tümen Harekat Daire Başkanı olan Piyade Albay Vural Berkay'ın Kıbrıs'taki Özhan Köyü'nde oturduğu bildirildi. Jale Berkay ile evli olan Albay Berkay'ın Eralp (24) ve Gökalp (16) adlarında iki erkek çocuk babası olduğu öğrenildi.

DEMİREL’DEN MESAJ

Avusturya'da bulunan Başbakan Mesut Yılmaz, Albay Vural Berkay'ın şehit olması ile sonuçlanan olayı ‘‘kaza’’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Albay Vural Berkay'ın şehit olması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'ya başsağlığı mesajı gönderdi. Berkay'ın ‘‘seken bir kurşunun isabet etmesi sonucu şehit olmasından’’ büyük üzüntü duyduğunu bildiren Demirel taziyelerini iletti.

Çadırdan 'Ahh!' sesi duyuldu

Arkadaşımız Hüseyin Alkan, acı olayı şöyle anlattı: Tatbikatın son bölümünü izlemek için gittiğimiz Mevlevi köyündeki protokol çadırına bir metre uzaklıktaydım. S-300 imha operasyonu başlamıştı. Bütün dikkatler S-300'ler üzerindeydi. Bu sırada protokol çadırından bir ‘‘Ahh!’’ sesi duyuldu. Protokol çadırında oturan birçok kişi dahil kimse ne olduğunu anlayamadı. Gazeteciler, protokol çadırına yöneldi. Ancak askeri yetkililer önemli bir şey olmadığını söylediler ve ‘‘Bir vatandaşımız fenalık geçirdi’’ dediler. Çadırın içinde yaşanan trajik olaydan haberi olmayan binlerce kişi F-16'ların hedefleri vurulurken sevinç çığlıkları atıyordu. Ancak çadırın arkasında inanılmaz bir hareketlilik vardı.Tatbikatın coşkusunu azaltmamak için acılarını gizleyen askerler, birbirlerine talimat yağdırıyor, hastaneyle bağlantı kurmaya çalışıyorlardı. Bu sırada bir görgü tanığı, Albay Berkay'ın göğsünde kan gördüğünü ve sedye ile Skorsky helikopterine bindirildiğini söyledi. Akşam saatlerinde Albay'ın şehit olduğu haberi duyulunca Kıbrıs'a hüzün çöktü.

ABD ilk kez Vietnam'da kullandı

Kaza kurşunu, özel birlikler tarafından kullanılan M-16 silahtan çıktı. Albayın ölümüne yol açan mermi 5.56 çapında. Acı kazaya yol açan M-16 silahlarının etkili mesafesi 350-400 metre. Ancak silahın 1500 metrede de öldürücü olabildiği belirtiliyor. Tatbikatta imha edilen temsili S-300 füzeleriyle, komutanların olayı izledikleri yer arasında 1.5 kilometre mesafe var. Bu durumda, ‘‘menzili 550 metre olan bir silahtan çıkan kurşun 1.5 kilometre mesafedeki çadıra ulaşabilir mi?‘‘ sorusu akla geliyor. Bu konuda Hürriyet'e bilgi veren bir yetkili, sert bir cisme çarpan merminin ivme kazanarak uzun bir mesafeye ulaşabileceğini belirterek, ‘‘tatbikatlarda buna benzer kazalar meydana gelebiliyor.’’ dedi. Aynı yetkili, ‘‘Suikast ihtimali var mı’’ sorusuna da şu cevabı verdi: ‘‘Böyle bir şeye kimse cüret edemez.’’ Amerikalıların ilk kez Vietnam'da kullandıkları M-16'lar yüksek teknoloji ürünü piyade silahları olarak biliniyor. Silahın namlusunun yiv-set özelliği nedeniyle mermi ateşlendiğinde kendi çevresindeki dönmesinin yanı sıra ayrıca 5-6 santimlik yörüngede de dönerek hedefe gidiyor. Bu özelliği ise silaha daha büyük öldürücü etki sağlıyor. İnsan vücuduna giren bir mermi bu dönme özelliği nedeniyle çıktığı bölgeyi parçalıyor. Vietnamlılar bu nedenle Amerika'yı, domdom kurşunu kullandıkları iddiasıyla BM'ye şikayet ettiler. Ancak mermilerin domdom kurşunu olmadığı silahın bu özelliği nedeniyle büyük yaralar açtığı belirlendi. Daha sonra silah NATO'nun standart silahlarından biri olarak kabul edildi.

Çadırda kimler vardı

Albay Berkay'ın şehit olduğu protokol çadırında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korg. Ali Yalçın, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğg. Hasan Peker Günal, Lefkoşa Büyükelçisi Ertuğrul Apakan, KKTC Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı Hakkı Atun, Başbakan Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Taner Etkin, KKTC Milli Eğitim Bakanı Günay Caymaz, Tarım ve Orman Bakanı Kenan Akın da bulunuyordu.

Protokolde panik

Albay Berkay'ın ölümüne yol açan kaza kurşunu protokol çadırında paniğe yol açtı. Acılarını gizlemeye çalışan yetkililer ve askerler telaş içinde birbirlerine talimat yağdırıyor, hastaneyle bağlantı kurmaya çalışıyorlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!