Tasarıyı durduramayabiliriz

Güncelleme Tarihi:

Tasarıyı durduramayabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00

Temsilciler Meclisi ve Senato’yu Demokratlara kaptıran Bush Yönetimi, bundan böyle de Ermeni soykırımı tasarısı konusunda tüm gücüyle mücadele edeceğini bildirdi. ABD Dışişleri’nden Matt Bryza, ancak Türkiye’nin enerji konusunda Rusya’nın etkisi altında kalması halinde Bush’un Ermeni yanlısı Meclis Başkanı Pelosi’yi arayıp "tasarıyı önleyin" diyemeyebileceğini belirtti.

ABD Yönetimi, 110. Dönem yeni ABD Kongresi’nin Ocak sonunda çalışmalarına başlamasından sonra sunulması beklenen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili karar tasarısına karşı "tüm gücüyle" mücadele edeceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin (ATAA) yıllık toplantısında enerji politikalarıyla ilgili bir sunum yaparken, Rusya’nın bu alanda Türkiye üzerindeki etkinliğinden yakındı.

Matt Bryza, Kremlin Yönetimi’nin, Türkiye ve Orta Asya’da "kabul edilemez" yöntemlerle bir enerji nüfuzu sağlamaya çalıştığını ve yüksek fiyatlarla inanılmaz paralar kazandığını anlattı. Bryza, Rus mafyasının da enerjiden gelir sağladığını söyledi. Bryza, Türkiye için en iyi yolun kaynaklarını çeşitlendirmesi olduğunu kaydetti ve rekabetin olduğu yerde fiyatın da daha iyi olacağını belirtti. Ancak, Bryza, Türkiye’nin Rusya ile bazı projelerde işbirliği yapması halinde, Başkan George W. Bush’un, Nancy Pelosi’yi arayarak "Ermeni tasarısını önleyin" diyemeyebileceğini de gündeme getirdi.

YANLIŞLIK OLMASIN

Matt Bryza, bu konuşmasından sonra, Hürriyet’e bir "yanlış anlama" olmasını istemediğini söyledi.

Bryza, "Sözde Ermeni soykırımı tasarısının Kongre’den geçmemesi için bugüne kadar yaptığımızdan daha sert mücadele vereceğiz" dedi. Başkan George W. Bush’un Cumhuriyetçi Partisi’nin Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğunu yitirdiğini ve Washington’da artık siyasetin değiştiğini hatırlatan Bryza, Ermeni tasarısıyla ilgili kavganın nasıl sonuçlanacağını bilemediğini, ancak ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını söyledi.

Yeni Meclis Başkanı, Ermenilere söz vermişti

7 Kasım ara seçimleriyle birlikte, Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi Başkanı oluyor. 20 yıldır Ermeni lobisine destek veren Pelosi, soykırım iddiasıyla ilgili tasarıyı gündeme getireceğine söz verdi.

Halen, Cumhuriyetçi Parti’den Temsilciler Meclisi Başkanı olan Dennis Hastert, komiteden geçmesine rağmen, iki Ermeni tasarısını Genel Kurul’da gündeme almayacağı yolunda Ankara’ya söz vermiş ve bu sözünde durmuştu. Rakip partiden olan Pelosi’nin Beyaz Saray’ı dinlemeyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda, Ermeni tasarısı kabul edilebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!