Taliban’ın favorisi Kurtlar Vadisi... Savaşçılar Kabil’in cazibesine kapıldı

Güncelleme Tarihi:

Taliban’ın favorisi Kurtlar Vadisi... Savaşçılar Kabil’in cazibesine kapıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 07:00

Amerikan Washington Post gazetesine göre taşradan gelip Afganistan’ın başkenti Kabil’de kontrolü sağlayan Taliban da dönüşüm yaşıyor. Bir yandan katı kuralları hayata geçirmeye çalışırken kimileri İngilizce öğreniyor, kimileri Türkçe dizi izliyor, favorileri de Kurtlar Vadisi...

Haberin Devamı

Taliban, 2021 yılında yönetimi ele geçirdiğinde Afganistan’ın başkenti Kabil’i değiştirmeye yemin etmişti. Özellikle kadınlara yönelik baskı politikaları sonucu Taliban bu değişimi gerçekleştirse de görünüşe göre şehrin nimetleri de Taliban savaşçılarını değiştirmeye başladı. Geçen iki yılda savaşçıların birçoğu kent hayatının cazibesine ayak uydurmaya başladı.

İNGİLİZCE ÖĞRENİYORLAR

Amerikan Washington Post gazetesinin haberine göre, Taliban savaşçılarının bazıları hafta sonlarını şehrin eğlence parklarında geçiriyor bazıları ise kriket maçlarını açık hava ekranlarında seyrediyor. Kimisi sosyal medya paylaşımlarını özçekimlerle dolduruyor kimisi de kişisel gelişim kitapları satın alıyor. Kabil’de İngilizce eğitim veren okulların büyük çoğunluğu yine Taliban askerleriyle dolup taşıyor. Birçoğunun hedefinde ise yurt dışında eğitim hayatlarına devam etmek var.

Haberin Devamı

Taliban savaşçılarından bazıları silahlı mücadelelerini sürdürmek için feda ettikleri durumlardan pişmanlık duyuyor. Eski savaşçılardan 50 yaşındaki Abdulrahman Rahmani geçtiğimiz günlerde bir Taliban askerinin kendisine üzgün olduğunu çünkü kendisinin ve kardeşinin eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını anlatıyor. Rahmani’ye “Okusaydık şimdi ofislerde oturuyor olurduk” diyen askerin sözleri büyük değişikliklerin de başladığının göstergesi olabilir.

Taliban’ın favorisi Kurtlar Vadisi... Savaşçılar Kabil’in cazibesine kapıldı

Kurtlar Vadisi, Taliban üyelerinin izlediği diziler arasında sayılıyor.

CİPLER VE DİZİLER

Başlangıçta motosikletle alışverişe çıkan Taliban şimdilerde ciplere ilgi duyuyor. Taliban üyelerinin televizyon dizilerine de merakı büyük. Özellikle Kurtlar Vadisi ve Güney Kore yapımı Jumong dizilerine ilgi duyan savaşçılar, “Bu hayatı seviyoruz” diyor. Kabilliler de Taliban’ın değişim geçirdiğini söylüyor. İlk dönemlerde kot pantolonlar ve diğer Batılı kıyafetleri kınayan ve müzik aletlerini imha eden Taliban’ın bunlara alışmaya başladığı anlatılıyor.

Haberin Devamı

KADINLARI EVE HAPSETTİLER

Taliban savaşçıları kent hayatına uyum sağlamaya başlasa da Afgan kadınların yaşamını değiştirecek köklü bir değişimden söz etmek olanaksız. Taliban, 2021’de yeniden yönetimi ele geçirdiğinde “daha ılımlı” bir yaklaşım sergileyeceği sözünü verse de kadınlar kamusal alandan neredeyse tamamen silindi. Liseler ve üniversiteler kadınlara kapatılırken, parklar gibi kamusal alanlara erkek bir eşlikçileri olmadan çıkmaları da yasak. Son olarak geçen yıl da kadınların sosyalleşebildiği son alanlardan olan güzellik salonları kapatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!