Taliban kadınları ‘hapisle’ koruyor

Güncelleme Tarihi:

Taliban kadınları ‘hapisle’ koruyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2023 07:00

BM’nin son raporuna göre Afganistan’daki Taliban hükümeti, ev içi şiddet ve istismardan kaçan kadınları “korumak için” hapse atıyor. Baskıcı politikalar yüzünden eve hapsolan kadınlar, şiddet gördüklerinde resmi şikâyette bulunmaktan korkuyor.

Haberin Devamı

Afganistan’da yönetime geldiği 2021 yılından bu yana kadın haklarına yönelik pek çok ihlalde bulunan Taliban hükümetinin, ev içi şiddet ve istismardan kaçan kadınları koruma bahanesiyle hapse attığı ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’nun (UNAMA) hazırladığı son rapora göre, devlet destekli kadın sığınma evlerinin bulunmadığı ülkede güvenlik endişesi taşıdığını belirten kadın ve genç kızlar, Taliban yetkilileri tarafından cezaevlerine atılıyor.

‘SIĞINMA EVLERİ BATILI’

UNAMA, Taliban öncesi dönemde de kadına yönelik şiddetin yüksek oranda görüldüğü ülkede, ekonomik ve insani krizin tırmanmasıyla iyice arttığını belirtti. Rapora göre, Taliban hükümetinin iki yıldır süren baskıcı politikaları sonucu giderek daha fazla eve hapsolan kadınların, aile içi şiddete karşı savunmasızlığı arttı.

Haberin Devamı

Taliban kadınları ‘hapisle’ koruyor

Ülkedeki 23 kadın sığınma evi, Batılı bir konsept olduğu gerekçesiyle Taliban yetkilileri tarafından kapatıldı. Kadınları ev içi şiddet ve istismardan korumak içinse “ailenin erkek üyelerinden şiddet uygulamama sözü alma” yöntemi benimsendi.

ŞİKÂYETTEN KORKUYORLAR

Cezai ve hukuki şikâyetler arasında net bir ayrımın yapılmadığı ülkede, kadınlar için etkili yasal koruma bulunmadığı gibi tazminat veya dava açma gibi seçenekler de mevcut değil. Şiddet veya istismara maruz kalan kadın, “kalacak bir yeri olmadığı ya da canının tehlikede olduğu” durumlarda, hapishaneye gönderiliyor. Ayrıca şikâyetlerinin erkek personel tarafından ele alınması, kadınların resmi bildirimde bulunma cesaretini kırıyor. UNAMA’ya göre, kadınlar Taliban hükümetinden ve onların keyfi eylemlerinden daha fazla korktukları için resmi şekilde adalet aramaktan vazgeçiyor. Taliban iktidarında kadınlara çalışma ve eğitim hakkı tanınmıyor, bir erkek yakınları olmadan barınmalarına ve yolculuk yapmalarına izin verilmiyor. Kadınların park, spor salonu ya da kuaför gibi kamusal alanlara girmesi de yasak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!