Taliban’a karşı korucu

Güncelleme Tarihi:

Taliban’a karşı korucu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 00:00

NATO Komutanı General David Petraeus, 12 gün süren görüşmeler sonucunda Afganistan Devlet Başkanı Karzai’ye, Taliban’a karşı koruculuk sistemini kabul ettirdi. Pentagon Sözcüsü Geoff Morrell, “Bu kişiler maaşı, üniforması verilen lokal polis gücü olacak. Afgan askeriyle ortak çalışarak kendi köylerini kötü adamlardan koruyacaklar” dedi.

AFGANİSTAN’da son dönemde ölen NATO askeri sayısında yaşanan dramatik artış, ülkede Taliban’a karşı korucu sisteminin yerleştirilmesi kararının alınması sonucunu getirdi. NATO komutanlarıyla Afgan yönetimi arasında bir süredir devam eden yoğun görüşme ve tartışmaların ardından, korucu sistemi onaylandı. ABD askeri yetkilileri, göreve başlaması planlanan korucuların, ülke kırsalındaki Taliban saldırılarını püskürteceğini umuyor. 12 günü aşkın görüşmeler sonucunda, Afganistan’daki yeni NATO Komutanı General David Petraeus, korucu sistemine soğuk yaklaşan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi ikna etmeyi başardı. Karzai, yönetim olarak korucuların kontrolünü elinden kaçırma olasılığı yüzünden endişe duyuyordu. Sonuçta iki taraf, korucuların İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmaları konusunda anlaşmaya vardı.

Kötü adamlardan koruyacak

Korucuların görevleri konusundaki ayrıntılar üzerinde birçok spekülasyon yapılırken, Washington’da konu hakkında brifing veren Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, şunları söyledi: “Bu kişiler, hükümet tarafından oluşturulan, maaşı, üniforması verilen lokal polis gücü olacak ve kendi çevrelerinin güvenliğini sağlayacaklar. Afgan polis ve askeriyle ortak çalışarak kendi köylerini, kasabalarını kötü adamlardan koruyacaklar.” ABD’li yetkililer, Afganistan’daki şiddetin artmasıyla gelinen noktada, korucu sisteminin hayati önem taşıdığını savunuyor. Yetkililere göre korucular, profesyonel güvenlik gücünün eğitimindeki yavaşlık yüzünden meydana gelen boşluğu dolduracak. Afganistan’ın birçok bölgesinde polis ya da askerin bulunmadığı ifade ediliyor.

Türkiye’ye 3. kez komutanlık
/images/100/0x0/55ea194ff018fbb8f86b2b4a


Türkiye 1 yıl daha Kabil Bölge Komutanlığı görevini üstlenebilir. NATO, teklifi Türkiye’ye iletti. Ankara henüz kararını vermedi ama 3. kez komutanlığın yürütülmesine sıcak bakılıyor. Türkiye’nin Kabil’deki komutanlık görevi Kasım’da sona eriyor. NATO, Türkiye’nin bölgedeki başarısını göz önünde bulundurarak, bir yıl daha bu görevi yürütmesini istedi. Kaynaklar, ABD’nin de bu yönde talebi desteklediği belirtiliyor.

Mehmetçiğin askerleri

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Gazi Er Eğitim Merkezi’nde, NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF bünyesindeki Türk subay ve astsubaylar tarafından eğitilen Afgan askerler, düzenlenen törenle Kuran’a el basarak yemin ettiler ve göreve başladılar. Törene, yeni NATO komutanı General David Petraeus ve maiyetindeki Amerikalı subaylar da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!