Talat'tan Yeşilırmak girişimi

Güncelleme Tarihi:

Talattan Yeşilırmak girişimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 15:26

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakere sürecini etkiler duruma gelen Yeşilırmak kapısının açılması konusuyla ilgili yeni bir girişim başlattı.

Buna göre, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu, konuyla ilgili tarafların tutumlarını netleştirmeye çalışıyor.
KKTC Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın brifinginde, Yeşilırmak konusunun birden bire zor bir sorun haline geldiğini ve geçen hafta yapılan liderler görüşmesini de büyük ölçüde etkilediğini söyledi.
Bu nedenle Cumhurbaşkanı Talat'ın, geçen hafta Hristofyas'la görüşmesinden sonra bu konuda yeni bir girişim yaparak, konunun iki liderin temsilcileri tarafından ele alınmasını ve tarafların tutumlarını netleştirmelerini istediğini belirten Erçakıca, konuyla ilgili ilk çalışmanın dün yapıldığını aktardı.
Girişimin amacının; tarafların tutumlarını netleştirmek, yeniden ve gerçekçi değerlendirmeler için zemin hazırlamak, karşılıklı suçlamaları önlemek olduğunu kaydeden Erçakıca, tüm bunlara neden gereksinim duyulduğunu şöyle açıkladı:

-SÜRECİ ETKİLİYOR-

“Çünkü Yeşilırmak kapsının açılması konusu neredeyse görüşme sürecini tehdit eder bir hale gelmişti veya gelmek üzereydi. Yani geçen hafta ekonomi konusunda yapılması gereken görüşme bu yüzden yapılamadı sayılır.”
Kıbrıs sorununa, tam teşekküllü müzakereler yoluyla kapsamlı çözüm bulunmasını arzu eden ve bunun için çaba ortaya koyan Kıbrıs Türk tarafı ve Cumhurbaşkanı Talat'ın buna seyirci kalmadığını ve bu nedenle böyle bir girişim başlattığını ifade eden Erçakıca, yeni girişimin olumlu sonuçlanmasını umduklarını kaydetti.
Erçakıca, bir soru üzerine, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki kapıların artırılmasının, Kıbrıs sorununun özü ve sadece ilişkilerin çoğaltılması bakımından pozitif etki yapabileceğini belirterek, “Bizim zaman zaman şöyle bir endişemiz oluyor; yani durumu normalleştirerek, mevcut durumu kabul edilebilir hale getirir mi bu. Ama bu tabii onun pozitif tarafını ortadan kaldırmaz.”
Kıbrıs Türk tarafının Yeşilırmak kapsının açılması konusunda Erenköy'e serbest ulaşım talebi olduğunu ve bu talebin devam ettiğini anımsatan Erçakıca, Yeşilırmak kapısı açıldığı halde Kıbrıs Türklerinin Erenköy'e serbest ulaşamamasının güven artırıcı olmayacağını, güveni veya ilişkileri zedeleyeceğini söyledi.
Erçakıca, Yeşilırmak kapısının açılmasının gerçek anlamada güven artırıcı bir önlem olabilmesi için Kıbrıs Türk halkının da Erenköy'e serbest ulaşım imkanına kavuşması gerektiğini vurguladı.

-“BM'NİN UNFICYP RAPORU DENGELİ”-

Sözcü Hasan Erçakıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, Kıbrıs'ta görevli BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresini uzatmak amacıyla hazırlayıp, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu son Kıbrıs raporunu da değerlendirdi.
Erçakıca, Genel Sekreter'in, raporunda, müzakere sürecinin ucu açık olamayacağını saptamasına vurgu yaparak, görüşmelerin hızlandırılması ve çözümün makul bir zaman çerçevesi içinde sağlanması çağrısında bulunmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Raporun, bazı eksiklik ve yanlışlıklara karşın, objektif değerlendirmeler de içerdiğini ve siyasi bakımdan dengeli olduğunu kaydeden Erçakıca, raporun teknik yanlarıyla ilgili Türk tarafının görüşlerinin bir mektupla BM'ye iletileceğini belirtti.
Bir gazetecilerin, “BM neden hala ısrarla Kıbrıs'ta kalıyor” sorusuna karşılık Hasan Erçakıca, Kıbrıs Türk tarafı olarak erken bir çözüm peşinde olduklarını ifade ederek, “Dikkatimizi ona yoğunlaştırdık. Çözüm olması halinde görevi sona erecek” dedi.
Hasan Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakerelerine perşembe günü devam edeceğini ve liderlerin “Ekonomi” konusunu ele almayı sürdüreceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!