Talat ve Hristofyas "güvenlik'i görüştü

Güncelleme Tarihi:

Talat ve Hristofyas güvenliki görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 12:29

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürdükleri müzakereler çerçevesinde 36. kez bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brooke Zerihoun'un ev sahipliği yaptığı görüşmede, yeni bir konuya geçildiği için, liderlerin heyetlerindeki bazı isimler değişti.

Liderler, Lefkoşa ara bölgedeki görüşmede, müzakerelerdeki 6 ana başlıktan sonuncusu olan “Güvenlik ve Garantiler” konusunu ele alıyor.
Görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı, Garanti ve İttifak Anlaşmaları'nın devamına büyük önem verdiğini bir kez daha ortaya koyacak.

Cumhurbaşkanı Talat, garantiler konusunda daha önce yaptığı bir açıklamada, Kıbrıs Türklerinin, adadaki Kıbrıs Türk varlığının idamesi için Türkiye'nin garantisinin devam etmesini istediğini vurgulayarak, “Bu zannediliyor ki Türkiye'nin bir talebidir, dünyaya Kıbrıslı Rumların enjekte ettiği inanış bu olmakla birlikte, esas olarak Garanti ve İttifak Anlaşmaları Kıbrıslı Türklerin dokundurmak istemediği önemli bir güvenceleridir” demişti.

Liderler son görüşmede, “Toprak” başlığı üzerindeki ilk gözden geçirmeyi tamamlamış ve Ekim ayına kadar olan süreye ilişkin müzakere takvimini belirlemişti. Buna göre, liderler 17 Temmuz, 23 Temmuz, 30 Temmuz, 6 Ağustos, 3 Eylül, 10 Eylül ve 17 Eylül, 2 Ekim'de görüşecek.

Taraflar, 11 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde, bugüne kadar 6 ana başlıktan, “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “Mülkiyet”, “AB ile İlişkiler”, “Ekonomi” ve “Toprak” üzerinde ilk gözden geçirmeyi tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!