Takıyye, İrtica ve Gladio

Güncelleme Tarihi:

Takıyye, İrtica ve Gladio
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

Bu kavramlarla sık sık karşılaşır olduk: Özellikle de günlük siyasi yaşamda parti liderlerinin sık sık birbirlerine yönelttikleri eleştirilerin altında yatan nedenlerle bağlantılı olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Takkıye ne demektir?  

"TAKİYYE"; korunmak, sakınmak, saklamak anlamında kullanıla gelmiş ama dini bir anlamı var: İnancının aksini söylemek; " Müdara" yani, inancını, görüşünü, partisini, grubunu, gittiği yolu saklamak demektir.
 
Takiyyenin hangi durumlarda dinen geçerli bir davranış olabileceği hususunda İslam bilginleri birtakım kurallar geliştirmişlerdir.Bu kurallar mezhepere göre de değişiklik göstermektedir.

Özellikle Şii mezhebinde  yaygın olarak kullanılmaktadır.İsnaaşeriyye’de dini bir prensip, bir inanç esası olarak kabul edilmektedir. Caferilere göre , takıyye vaciptir ve onu terk etmek bir ibadeti terk etmeye denktir.

İrtica ne demektir?
 
“İrtica toplumda yeniliklere değer vermeyip, her yönüyle eskiyi özlemek veya eski düzeni getirmeye çalışmak” anlamını ifade etmektedir..

Haberin Devamı

Bir faaliyetin irticaî olarak nitelendirilebilmesi için, bilinçli olarak planlanması, normal ölçüyü aşması, kurulu düzeni yıkıp, onun yerine daha geri bir düzeni kurmayı hedeflemesi, bir eğilim olmaktan çıkıp, sosyal eyleme dönüşmesi, gerekmektedir.

Gladio ne demektir?

Latince "kılıç" anlamına gelen bu sözcük 1952 yılında Amerikan ve İngiliz istihbarat birimlerinin oluşturduğu "Stay Behind" adlı paramiliter örgüt, her türlü casusluk, sabotaj ve kontr-gerilla faaliyetlerini izleme amacıyla CIA ve MP5 tarafından uluslararası bir birim olarak kuruldu. 1990 yılında açılan soruşturma davalarına kadar olan sürede  değişik ülkelerde faaliyet gösteren gizli örgütün üye adedinin 15 binden fazla olduğu, lider kadrolarının da 622 kişi olduğu saptandı. Her ülkede değişik bir adla örgütlenen grubun İtalya 'daki adı olan "Gladio " günümüzde bu tür örgütlere verilen jenerik bir ad olarak kullanılmaktadır.

Avrupa parlementosu araştırma komisyonu yayınladığı bir raporda şu açıklamayı yapmıştır:
"Avrupa Topluluğu'na üye pek çok ülkede gizli, paralel istihbarat ve silahlı operasyon örgütlerinin 40 yıldır var olduğu Avrupa hükümetleri tarafından ortaya çıkarılmıştır. Kırk yıldır bu örgütlerin demokratik kontrolden uzak tutulduğu  ve NATO ile işbirliği halinde ABD gizli servislerince yönetildiği anlaşılmıştır."

Artık Türkiye 'de iki ayrı görüş var:

Haberin Devamı

Birinci  görüşe göre ;bir takım güçlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerini değiştirmeyi amaçladığını ve ;"laiklik"  "Hukukun üstünlüğü","Kişisel hak ve özgürlükler " gibi yıllarca uğruna mücadele verilmiş , kazanılmış hakları geriye götürmeyi ; yani "irtica" etmeyi planladığını varsayar.Bu görüşü benimseyenler iktidarda olan partinin önemli bazı liderlerinin "Takıyye " yaptığını yani bu "irtica "amacını gizlediğini düşünüyor.Bu grubun "türban","içki yasağı","devlet ve belediye ihalelerinde taraf tutma " gibi eylemleri gerçekleştirdiğini ileri sürmektedir.

İkinci görüşe göre ; Türkiye'de Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana devlete hakim olan antidemokratik , militer ve statükocu laik elit kesimin kişisel hak ve özgürlükleri hiçe sayan , Platoncu bir devlet anlayışıyla darbeler düzenleyerek hakimiyetini sürdürdüğü ileri sürülmektedir.Bu görüşe göre TSK ve Hukuk sistemi kişisel hak ve özgürlükleri  kıstlayıcı,din ve vicdan özgürlüğüne karşı bir gruptur.Bu grup yok edilmedikçe demokratik düzene geçilmeyecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!