Takımı değiştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Takımı değiştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 00:00

Önümüzdeki hafta yeni Irak stratejisini açıklaması beklenen ABD Başkanı Bush, kanlı bir mezhep çatışmasına sahne olan ve ABD askerlerinin de peş peşe can verdiği Irak’ta komuta kademesini yeniliyor. Savunma Bakanı Rumsfeld’in istifasıyla başlayan siyasi kadro revizyonunda yeni isimler var. Ulusal İstihbarat Direktörü Negroponte, Dışişleri’nde iki numara oluyor.

Irak ile ilgili yeni planı önümüzdeki hafta açıklaması beklenen Başkan George Bush, Irak’taki üst düzey komuta kadrosunu da değiştirmeye hazırlanıyor.

Geçen 7 Kasım’daki Kongre seçimlerinde, rakibi Demokrat Parti’ye karşı aldığı ağır yenilgi, Irak’taki başarısızlığa bağlanan Bush, seçimlerin hemen ardından Donald Rumsfeld’in yerine Pentagon’un başına Bob Gates’i getirmişti.

ÇUVALCI KOMUTAN

Rumsfeld’in arkasından, Irak’taki komuta kadrosunda da revizyona hazırlanan Bush’un, Irak’taki en üst düzey komutanı olan Orgeneral George Casey’i de görevden alacağı söyleniyor. Bush’un, Casey’nin, Irak’taki başarısızlıkta rolü bulunduğuna inandığı ifade ediliyor. Amerikan ABC TV’si, Bush’un, Casey’nin yerine Korgeneral David Petraeus’u atayacağını duyurdu.

Petraeus, Irak’ın 2003 yılındaki işgali sırasında 101’inci hava indirme tümeninin komutanlığını yapmıştı. 101’inci hava indirme tümeni, Kuzey Irak’ta görev yaparken, Musul’da konuşlu Petraeus da, bölgenin en üst düzey komutanıydı. General Petraeus, ABD ile ilişkileri sarsan Süleymaniye kentindeki Türk askerlerine operasyon ve çuval krizinin mimarıydı. General Petraeus, şu anda Irak ordusunun eğitiminden sorumlu olarak görev yapıyor.

Yine ABC TV’sine göre Bush, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral John Abizaid’i de görevden alıyor ve yerine Amiral William Fallon’ı getirmeyi planlıyor. Fallon, ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki güçlerinin komutanlığını yürütüyor. Amerikan basınındaki haberlere göre Bush, Irak’taki ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ı da John Bolton’dan boşalan ABD’nin BM Daimi Temsilciliği görevine atayacak. Halilzad’ın yerine ise ABD’nin Pakistan Büyükelçisi Ryan Crocker’ın atanmasının planlandığı belirtiliyor.

HEDEF ZAFER

Değişikliklerin, Irak politikasında bir kayma anlamına gelip gelmediği ise henüz açıklık kazanmadı. Bush’un, yeni Irak planını gelecek hafta içinde açıklaması öngörülüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Bush’un açıklamasında ana temanın ne olacağı yönünde gazetecilerin sorusuna, "Zafer" yanıtını vermekle yetindi.

Dışişleri’ne ağır top

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bir süredir boş olan bir numaralı yardımcılığına getiriliyor. Negroponte’nin yerine emekli amiral Mike McConnell getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!