Tahliye için umut Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Tahliye için umut Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2023 07:00

Sudan’da can kaybı artarken Türkiye dahil ülkeler vatandaşlarını tahliye etmenin yolunu arıyor. Bazı Avrupa ülkeleri ise Türkiye’den destek istedi.

Haberin Devamı

Sudan’da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) dün yerel saatle 18.00’de başlayacak yeni bir ateşkes ilan edilmesine rağmen çatışmaya devam etti. Önceki gün ve geçen pazar da taraflar sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan etmiş fakat uymamıştı. Başkent Hartum’daki ordu genel komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevreleri başta olmak üzere, ülkenin birçok noktasında çatışmalar yaşanıyor. 6 gündür süren krizde Dünya Sağlık Örgütü en az 270 kişinin öldüğünü, en az 2600 kişininse yaralandığını bildirdi.

2600 TÜRK VATANDAŞI

Ülkede 2 bin 600 Türk vatandaşı bulunuyor. Çatışmaların ilk gününden bu yana Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliği sivillere kapalı alanda kalma uyarısı yapıyor. Hürriyet’in ulaştığı kaynaklar aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu bazı ülkelerin Türkiye’den yardım istediğini söyledi.

Haberin Devamı

Tahliye için umut Türkiye

TAHLİYE NASIL OLACAK

Hürriyet’in ulaştığı kaynaklar çatışmaların durması durumunda aralarında Sudanlı yetkililerin de bulunduğu uzmanların Hartum Havaalanı’nda tespit yapacağını, pistin kullanılabilir olup olmadığına karar vereceklerini belirtti. Kaynaklar Hartum Havalimanı’nın pistlerinin büyük uçakların inişine uygun olması halinde tahliyenin buradan yapılacağını, aksi halde yakın şehirlerdeki havalimanlarının gündeme geleceğini kaydetti. 

TÜRKİYE’DEN TALEP

Kaynaklar henüz hiçbir ülkenin tek bir vatandaşını bile tahliye edemediğini belirtiyor. Hatta aralarında Avrupa ülkelerinin de olduğu bazı ülkeler, “Türkiye’nin güvenli tahliye tecrübesine güveniyoruz. Türkiye bir şey yaparsa biz de katılırız” mesajını Türk yetkililere iletti.

İLAÇ VE GIDA STOKLARI AZALDI

Ülke genelindeki hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme stokları çok azaldı. Evlerde de su ve gıda stoğunun azaldığı, insanların açlık ve çatışmalar arasında kaldığı belirtiliyor. Nyala kentinde TİKA tarafından yapılan Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de benzer bir tablo yaşanıyor. Hastanedeki Türk doktorlar da tahliyeler başlarsa arzu etmeleri durumunda Türkiye’ye dönebilecekler.

Haberin Devamı

Tahliye için umut Türkiye

DİLA’DAN MESAJ VAR:  ATEŞKES OLMADI

-Sudan’da taraflar arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ederken, 2 bin 600 Türk vatandaşının ülkeden tahliyesi için ilgili makamlar girişimlerini sürdürüyor. Sosyal medya hesabından önceki gün yaptığı “Çok kötü durumdayız, roketler evlere geliyor. Yardıma ihtiyacımız var” çağrısı yapan Dila isimli genç kadın Hürriyet’e konuştu. Dila, önceki akşam, “Çatışma devam ediyor. 24 saatlik ateşkes ilan edecekler deniyor. Umarım olur” dedi. Dila dün de Twitter’dan Hürriyet’in sorusu üzerine, “Ateşkes olmadı, tuzak kurdular birbirlerine. Çatışma devam ediyor hâlâ” yanıtı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!